Skip to main content

Millä kevytlevite pesee margariinin

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on julkaissut yli 20 vuotta jatkuneen eläkeläisiä (64–84 v) koskeneen tutkimuksen.

Siinä todetaan, että eläkeläisten toimintakyky kohenee. Tämä johtuu tutkimuksen mukaan siitä, että eläkeläiset eivät elä kuin ennen. Voin sijaan sivellään leivälle kevytlevitteitä, lasiin kaadetaan rasvatonta maitoa tai jätetään pois.

Tutkimus on tehty lomakekyselyillä, joten sen perusteella ei voi esittää mitään vertailulukuja. Olisi kuitenkin voinut erottaa vuohet (voinsyöjät ja maidonjuojat) lampaista, niin olisi nähnyt toimintakyvyn eron, jos sitä nyt sitten oli.

THL suosittelee, niin kai lausunto voidaan käsittää, tällä kertaa voin tilalle kevytlevitteitä. Ennen heidän ehtymätön terveydenlähteensä on ollut margariini, joka on auttanut kaikkiin vaivoihin niin kuin ennen vanhaan kanffeeritipat.

Jäävään itseni voin suhteen, sillä sen kirjoittelusta saatan joutua valiokunnan nuhdeltavaksi. Asetetaan vastakkain kevytlevite ja margariini.

On todettava, että THL tulee jälkijunassa kevytlevitetietoineen. Tällaisten tuotteiden kulutus on jyrkässä laskussa. Käydessäni pari päivää sitten jäsenosuuskaupassa, oli siellä kevytlevitepakkauksiin liimattu punaisia tarroja –30 %. Parasta ennen – päivät olivat uhkaavasti lähestymässä.

Kevytlevitteissä oleva rasva on samaa kuin margariinissä. Niistä on tehty ”kevyitä” lisäämällä rasvan tilalle vettä, tärkkelystä ym. Tällainen seos vaatii säilyäkseen monia lisä- ja säilöntäaineita. Makua parannetaan kemikaaleilla. Miten tällainen tuote voi olla terveellisempää kuin täysrasvainen (80%) margariini? Vastatkoon se ken tietää.

Kaikista rasvaa nolla –mainoksista ja vähärasvaista ruokaa ihannoivista vouhotuksista huolimatta on muistettava, että ravinnon energiasisällöstä tulee olla 30% rasvaa. Ei juurikaan yli eikä ali.

THL:n tutkimuksesta saa myös sellaisen käsityksen, että maidon juonnin lopettaminen parantaisi toimintakykyä. Ei taida vasen käsi tietää mitä oikea tekee.

Terveyskeskuksissa olevista osteoporoosin ehkäisyyn tarkoitetuista esitteistä saa maidosta ihan erilaisen käsityksen.
Paremman tiedon puutteessa maaseutuvirasto jakoi vielä viime vuonna neljä miljoona euroa terveyspoliittisista syistä, jotta maito ja muut meijerituotteet säilyisivät suomalaisten koulujen lounaspöydässä.

Paljon on tutkittu, mutta tutkimatta ovat herrojen touhut.

Lauri Helle
Jaa artikkeli:
ASDF