Pohjois-Korean raportti jatkuu. Lue edellinen osa alempaa.
Maaseudulla ei juuri koneita näy muutamaa traktoria lukuun ottamatta. En nähnyt yhtään hevosta. Peltoa muokataan lehmän vetämällä alkeellisella auralla. Joka puolella kyykkii pieniä ihmisiä istuttaen erilaisia kasveja. Multaa ja lantaa kannetaan neljään mieheen paareilla.
Ennen maan jakoa teollisuus oli keskittynyt niemimaan pohjoisosaan. Siellä on rikkaita malmi- ja mineraaliesiintymiä. Pohjois-Korea tuottaa ja vie, lyijyä, volframia, sinkkiä, grafiittia, kuparia ja kultaa. Maassa on myös merkittäviä rautamalmi- ja kivihiiliesiintymiä. Teollisuus on kuitenkin nykypäivään auttamattomasti ikääntynyttä. Ydinteknologiassa on kuitenkin päästy vaarallisen pitkälle.
Maaseudulla vallitsee vaikea ruokapula. Pohjois-Koreassa toimii rajoitetusti muutamia avustusjärjestöjä, joista YK:n Maailman ruokaohjelma (WFP) on ehkä merkittävin. Kohtasimme matkalla pari WFP:n valkoista maasturia. Ruoka-avusta suuri osa menee armeijalle, mutta se on hyväksyttävä. Tavalliset ihmiset saavat sen ohessa rippeitä. Jos apu katkeaisi, he eivät saisi mitään.
Kulissia …
Matkamme kuluessa sattui kaikenlaista kummallista. Joskus tuntui, että tavallisilla ihmisillä ei ole kerrassaan mitään. Ihmiset tonkivat laitakaupungin tienvarsilta juuria, jotka kelpaavat syötäväksi. Kerjäläisiä ei kuitenkaan näy. Arvatenkin kerjäämien on kiellettyä.
Sitten taas kohtaamme aivan toisenlaisia tilanteita. Törmäämme nuorisoryhmään, joka viettää laatuaikaa puron äärellä. Eväskoreja ja viinipulloja lojuu ympärillä yllin kyllin. Samantapaisia yllättäviä teatteriesityksiä tupsahtaa eteemme tuon tuosta. Pohjoiskorealaiset ovat ajoituksen mestareita.
Juche …
Juche (äännetään suurin piirtein tsutse) merkitsee täydellistä itsehallintaa, omavaraisuutta ja riippumattomuutta. Jo japanilaismiehityksen aikana Kim Il-sung kehitti kommunismista poikkeavan oman suuntauksensa, joka nykyään on kuin uskonto. Vuodetkin lasketaan sen mukaan. Nyt eletään juche-vuotta 99. Ensi vuonna pidetään siis suuret juhlat.
Juche-aatteen ensimmäinen teesi on täydellinen poliittinen riippumattomuus. Se on maassa totisesti toteutettu. Sitten tulee talouden omavaraisuus ja vahva kansallinen armeija. Pohjois-Korean kansanarmeijassa on yli miljoona miestä. Asepalvelus kestää 5-10 vuotta. Armeija tulee ensin myös ruokahuollossa.
Nykyinen pomo Kim Jong-il on täsmentänyt juchen sanomaa. Kansa on yhteiskunnan keho, ja rakas johtaja sen aivot. Puolue muodostaa hermoston, joka pitää kansan yhteyttä aivoihin.
Finale …
Viimeisenä iltana tapaan vielä hotellin baarissa pari länsimaalaisen näköistä, hienoihin villakangaspukuihin sonnustautunutta heppua, joilla oli punertavat pinssit rintapielissään. Hemmot puhuvat tuttua kieltä. En voi välttää kiusausta. Tjänare, hur står det till?. Joo bara bra, inte så dåligt¡ Herrat ovat Ruotsin kommunistisen puolueen napoja, virallisella vierailulla maassa. Ovat tyytyväisiä näkemäänsä, vaikka eivät olekaan ihan kaikesta samaa mieltä. Taitaa olla vaikea markkinoida tätä elämää kansankodissa.
Junamatka takaisin Pekingiin sujuu rattoisasti. Rajatarkastukset menevät vähän nopeammin. Saamme kännykkämmekin takaisin, päällisin puolin koskemattomina. Voi taas alkaa elää normaalia elämää.
pajen
pajen@netti.fi