Skip to main content

Virkamiesten 16 miljoonan euron säästölistalla Teijon koulu ja Perniön vuodeosasto

Salossa voidaan lähivuosina karsia palveluja kovalla kädellä.
Virkamiestyönä valmistellun säästöehdotusten listan loppusumma palvelu- ja henkilöstöleikkaukset yhteenlaskettuna on runsaat 16 miljoonaa euroa.  Suunnitelman toimenpiteet ulottuvat vuoteen 2016 asti .Lista on jaettu toistaiseksi tietyille luottamushenkilöille.

Perniönseudun Lehden haltuunsa saaman listan isoin yksittäinen asia tulee varhaiskasvatuksesta:  hoitopäivien minimimäärää muuttamalla ja tuntiperusteiseen laskutukseen siirtymällä voitaisiin kolmessa vuodessa keriä kokoon 2,75 miljoonan euron säästöt.

Eteläiseen Saloon voivat iskeä palveluleikkaukset.  Teijon koulu on esityksen mukaan liipasimella vuonna 2015.  Vuosina 2015 ja 2016 on laskettu säästöiksi kertyvän yhteensä 290 000 euroa.  Muut perusopetuksen yksiköt lakkautuslistalla ovat Rekijoen ja Karjaskylän koulut.
Perusopetuksen opetustoimenjohtaja Tommi Tuominen muistuttaa, että kyseessä on normaali tarkastelu, eikä päätöksiä ole tehty.
– Tämä on enemmän kuin alustava lista. Pyydettynä olemme tehneet selvityksen.

Perniön terveyskeskuksen vuodeosasto on rahallisesti isoin muutos Perniön alueella. Vuonna 2016 tapahtuvan muutoksen on arvioitu säästävän 2 miljoonaa.
Synnytysten ja lastentautien osastojen lakkauttamisen vuodesta 2014 laskien on arvioitu tuovan 800 000 e säästöt.
Kaikkiaan sote-puoli aikoo leikata noin neljä miljoonaa euroa, muun muassa mielenterverystyön kuntouttavien asumispalveluiden ja palveluasumisen ostoista.
Toimialajohtaja Kai Saarimaa muistuttaa, että vuodeosastopaikkojen vähentäminen ja hoitojaksojen lyhentäminen on pitkän tähtäimen tavoite. Lähivuosina paikkojen määrä koko Salossa voi laskea jo alle sadan.

Vapaan sivistystyön kohdalla Perniön lukio on kysymysmerkki. Se on sopeutusohjelmassa mainittu, mutta summia ja mahdollisen lakkauttamisen vuosia ei ole yksilöity.
Kulttuuripuolella on katkolla kolmen kirjaston toiminta;  2014 suljettaisiin Kiikalan, seuraavana vuonna Muurlan ja 2016 Halikon.
Sivistystoimen toimialajohtaja Petri Moilanen toteaa, että Perniön lukion kohtalo riippuu isosti siitä, onko pienen lukion tuki mukana uudistuvissa valtionosuuksissa. Koulu on tämän rahan avulla pyörinyt käytännössä ilman kunnan rahoitusta.  Paineita koulupuolelle luo myös uusi tuntijako, jossa minimituntimäärä voi nousta.
– Sitä meidän on sitten pakko noudattaa, ja se maksaa.

Liikuntapalvelut aikoo saada säästöjen sijaan aikaan myös tuloja, myyntiin aiotaan yhdessä teknisen toimien kanssa pistää noin 70 rantapalstaa.

Henkilöstöstä aiotaan vähentää vuosina 2014-2016 yhteensä 72 henkilötyövuoden verran.
Rahalliset vaikutukset ovat 3,5 miljoonaa.

Jaa artikkeli:
ASDF