Perniöläinen Tatu Kemppainen oli juuri saanut tarjouksen perheen kotiin sopivasta pienpuhdistamosta. Kallis investointi pani miettimään muitakin ratkaisuja, eikä pienpuhdistamojen käyttöikäkään vakuuttanut.
–Istuin saunassa ja ihmettelin, miksi harmaat ja mustat vedet sullotaan samaan putkeen ja hankitaan kallis laitteisto erottelemaan ne taas toisistaan.
Kemppainen jäi miettimään kysymystä ja parin vuoden pohdinnan jälkeen ensimmäinen oikeaan käyttöön tarkoitettu jätevesierottelijan prototyyppi on valmis. Patentteja on haussa ja ensimmäisten pilottiasiakkaitten asennuksen alkavat piakkoin.
Erottelijan periaate on vallan yksikertainen. Laitteeseen tulee yksi ja siitä lähtee kaksi putkea.
Jätevesierottelija tekee saman kuin kaksosviemäröinti, missä harmailla ja mustille vesille olisi omat putkensa.
Harmaat vedet menevät erottelijan läpi suoraan sakokaivojen kautta imeytyskenttään. Vasta kun vesivessa huuhdellaan erottelija saa tapahtumasta tiedon radioteitse ja johtaa mustat vedet toiseen ulostuloon ja sitä tietä umpisäiliöön.
–Tässä on virtausanturi, näyttää Kemppainen pytyn tuloputkea. Anturin kyljessä on pieni antenni.
Loput tekniikasta on maahan upotettavassa ”kaivossa”.
Kemppaisen tausta, Nokia ja Elcoteq näkyy. Automatiikka pitää huolen kaikesta ja jos hämminkiä tulee, laitteisto hälyttää. Veden kulkusuuntaa muuttava läppä on järeä.
–Näitä käytetään prosessiteollisuudessa, siinä ei muutama pumpulipuikko tunnu.
Läppää käytetään erottelijan oman kompressorin tuottamalla paineilmalla.
–Näihin tulee sitten vielä pakkasvahti.
Vanhoja sakokaivoon perustuvia järjestelmiä on tuhansia ja ne pitää piakkoin saneerata jätevesiasetuksen vaatimaan kuntoon.
Sakokaivo, Jätevesierottelija ja imeytyskenttä riittävät myös tiukempien vaatimusten alueella. Harmaiden vesien johtaminen suoraan imeytyskenttään säästää umpikaivon kapasiteettia ja rahaa, kun loka-auton käynnit harvenevat. Sama pätee tietysti myös umpisäiliöjärjestelmissä. Ainoa edellytys on, että imeytyskentän pystyy rakentamaan.
Hintaa erottelijalla tulee olemaan nelisentuhatta euroa ja asennus päälle.
Kemppaisen yritys on Embivalus. Pientä automatiikka hän rakensi ensin Yrityssalon tiloissa, nyt protopaja löytyy Salosta Perämiehenkadulta.