Skip to main content

HPV-rokotus ei pelota Perniössä

Martta Rintanen, Nelli Hellberg, Vilma Kaljonen, Ronja Raikaa ja Noora Husu aikovat ottaa HPV-rokotteen, kun sen jako alkaa.Perniön yhteiskoulun 9.-luokkalaiset tytöt aikovat ottaa heille tarjottavan HPV-rokotteen. Rokotteiden antaminen aloitetaan Salossa ensi kuun aikana. Tiedotuskirjeet rokotteesta lähetetään vanhemmille ja oppilaille vielä lokakuun aikana.

Perniön yhteiskoulun yhdeksäsluokkalaisia ei ole vielä informoitu asiasta, mutta osa tytöistä tietää, mistä on kyse.
–Siinä rokotetaan kohdunkaulansyöpää vastaan, kertoo Nelli Hellberg.

Rokotteet tulevat olemaan vapaaehtoisia, mutta perniöläistytöt aikovat sen ottaa. Syövän riski ei huoleta nuoria.
–Ei tarvitse sitten erikseen mennä ottamaan, Martta Rintanen pohtii.
–Eikä tarvitse maksaa rokotetta itse, lisää Nelli Hellberg.
HPV-rokotteiden riskit aiheuttavat huolta. Moni pelkää, että rokotteista tulee samankaltaisia seurauksia kuin rokotteista, joita annettiin sikainfluenssaa vastaan.
Perniöläistyttöjä asia ei huoleta.
–En vain tykkää neuloista, Noora Husu nauraa.

Terveydenhoitaja Kirsi Vasama kertoo, että rokote koostuu kolmesta pistoksesta.   Rokotetta tarjotaan vuosina 2013-2014 7.-9.-luokkalaisille tytöille.  HPV-rokote tulee kansalliseen rokoteohjelmaan, joten jatkossa rokote annetaan 6.-luokkalaisille.
–Kaikki rokotteet ovat vapaaehtoisia. Olen kertonut rokotteesta aiemmin vanhempainilloissa ja osa vanhemmista on kustantanut sen tyttärelleen. Jatkossa se on ilmainen, Vasama kertoo.

Yli 15-vuotiaan katsotaan olevan kyllin kypsä päättämään rokotteesta. Vasama haluaisi luvat kuitenkin kaikkien nuorten vanhemmilta.

HPV eli papilloomavirus tarttuu ihon tai limakalvon kautta, yleensä sukupuoliyhteydessä. Rokote annetaan nuorille tytöille, jotta virus ei ehdi vielä tarttua heihin.  Sukupuolielinten alueelle tarttuva HPV parantuu yleensä itsestään vuoden tai kahden kuluessa. Osa infektioista pitkittyy ja saattaa johtaa esimerkiksi kohdunkaulansyöpään.

Jaa artikkeli:
ASDF