Skip to main content

Palokuntaharrastus antaa suunnan ammatinvalintaan

Harjoituksen lähtölinjalla Daniel Lilja, Kasperi Kakko ja Viljami Lehtinen. Perniön paloaseman pihalla harjoiteltiin maanantaina Salon alueen palokuntien kalustokilpailuun. Nuoriso-osaston ensimmäisessä tehtävässä oli tarkoitus kaataa kaksi keilaa ja ruiskuttaa ”ikkunasta” sisään.
Helppoa muuten, mutta kaikki tarvittava oli rivissä pihalla, ainoastaan vesi oli valmiina. Siistillä pihalla tehtävä on helppo, mutta välineet pitää osata kasata muulloinkin kuin kilpailussa, vaikka tosipaikassa marraskuisena yönä.

Isompien kakkosryhmässä harjoitellut kolmikko Daniel Lilja, Teemu Työppönen ja Topias Gustafsson oli yhtä mieltä: palokuntaharrastuksessa opitut taidot ovat tärkeitä. Teemu Työppösellä on ollut käyttöä ensiaputaidoille, Daniel Lilja tarvitsi itse alkusammutustaitoja.
–Pannu pääsi kärähtämään hellalla.
Teemu Työppösellä on harrastusvuosia takana kahdeksan. Palokuntaan pääsy oli mielessä pienestä asti.
–Nousen kohta miehistöön.
Miehistöön nousee 16 vuoden iässä ja hälytystehtäviin mukaan, kun on suorittanut sammutustyökurssin.
Daniel Lilja lähti harrastukseen oppiakseen, tähtäimessä on palomiehen ammatti.

Perniön paloasemalla nuoriso-osastolaisia riittää, nuorimpien ryhmässä on tyttöjä ja poikia liki yhtä paljon. Förbyn asemalla on hiljaisempaa, mutta nuoria on ja viime tiistaina määrä kasvoi jo kahdeksaan. Teijolla ei toimintaa parhaillaan ole. VPK:n päällikkö Hannes Aaltosta tilanne mietityttää. Nuoria on, mutta välistä puuttuu ikäluokkia.
–Se tarkoittaa, ettei joka vuosi ole uutta voimaa nousemassa hälytysosastoon, mutta tämä ei ole mikään hätähuuto.

Miehistö on sitoutunutta harrastukseensa. Ylipäätään kymmenisen prosenttia palokuntanuorista jatkaa harrastusta hälytysosastoon saakka.
–Palomiehen ammatti houkuttelee myös nuoria, ainakin neljä täällä aloittanutta on töissä palomiehenä pääkaupunkiseudulla.

Jaa artikkeli:
ASDF