Skip to main content

Kannanhoidollisesta sudenmetsästyksestä esityksiä vuodenvaihteessa

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä vieraili Vähäjärven kosteikkotyömaalla perjantaina.

Suden kannanhoidollisen metsästyksen mahdollisesta jatkosta on luvassa esityksiä tämän vuoden lopulla. Metsätyksen edellytyksiä ja tavoitteita valmistelee ohjausryhmä, jossa on edustus paitsi maa- ja metsätalousministeriöstä, myös Suomen  Luonnonsuojelu- ja Metsästäjäliitoista, MTK:sta ja Suomen Riistakeskuksesta.  Valmisteluryhmässä on edustus lisäksi muun muassa Poliisihallituksesta ja Lukesta sekä riistaneuvostoista.
–Ihmisillä on huoli, ja se otetaan vakavasti, toteaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) Perniönseudun Lehdelle.

Hän toteaa, että kanta on vahvistunut ja metsästyksestä huolimatta eläinyksilöitä jää varmasti metsiin.
–Joku kanta jää varmaan. Susi on myös nopealiikkeinen eläin ja siirtyy äkkiä sinne, missä on ravintoa, Leppä toteaa.

Eteläisessä Salossa susihavaintoja on tehty viime aikoina muun muassa Kosken asemalla ja Aijalan suunnalla.
–Karhun kannanhoidolliselle metsästykselle on ollut tekijöitä ja uskon, että sudellekin on.

Leppä vieraili Perniössä viime viikolla tutustumassa Saarenjärven ja Vähäjärven kosteikkohankkeisiin.  Puheenvuorossaan ministeri sivusi susia pienempiä petoja;  hän korosti vieraspetojen eli käytännössä minkin ja supin torjunnan tärkeyttä.  Kosteikkojen tarkoituksena on luoda elinympäristöjä harveneville vesilinnuille, mutta vieraspedot osaltaan uhkaavat näitä samoja lajeja.
–Ja rajan takana on tulossa myös uusia lajeja, hyönteisistä alkaen. Kultasakaali jo kolkuttelee rajalla ja tilannetta on seurattava, Leppä toteaa.

Kevät kuritti maataloutta jo siksi, että kausityöntekijöiden saatavuudessa oli suuria ongelmia.
–Mutta pitää muistaa, että kyse ei ollut vain Suomen asiasta, vaan lähtömaista ei yksinkertaisesti päästetty ketään lähtemään.

Leppä toteaa, että jälkikäteen arvioiden asiat sujuivat kuitenkin hyvin:  ruoantuotanto ja kuljetukset pyörivät niin, että pulaa ei varsinaisesti tullut kuin vessapaperista.
–Suomalainen ruoantuotanto kestää kyllä kriisit, Leppä kehuu.

Myöhemmin kesällä on keskusteltu muun muassa thaimaalaisten marjanpoimijoiden tulosta.  Thaimaa antoi heinäkuun lopulla kansalaisilleen luvan lähteä Suomeen marjoja poimimaan.  Kysymys oli sen jälkeen se, onko satokausi etelässä jo ohi.
–Se asia meni ihan rimaa hipoen, Leppä toteaa.

Juttu kosteikkoja rakentavasta Sotka-hankkeesta 13.8. Perniönseudun Lehdessä. 

 

Jaa artikkeli:
ASDF