Skip to main content

Peurakannasta saadaan kohta entistä tarkempi tieto

Metsästäjä lammen rannalla kiikarit kädessään.

Jari Muurinen toivoo, että peurakannan koosta saataisiin uusien työkalujen avulla nykyistä tarkempaa tietoa.

– Peurakanta on kasvanut jatkuvasti  runsaasta metsästyksestä huolimatta. Osittain syynä on ollut arvioidun kannan virheellisyys, kertoo Perniön seudun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Jari Muurinen Suomen peuratilastoista.

Tänä vuonna otetaan valtakunnallisesti käyttöön Suomen riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen kehittämä menetelmä, jossa metsästäjät raportoivat peurahavainnot Omariista-sovellukseen.

Muurisen mukaan uusi menetelmä perustuu tilastomatematiikkaan. Sitä on pilotoitu muutaman riistanhoitoyhdistyksen alueella, ja tulokset näyttävät lupaavilta.

Tällä hetkellä peurojen määrää arvioidaan metsästäjien raportoiman, metsästyksen jälkeen jäävän kannan perusteella.
– Se on todella haastavaa, ja tuntuu että arvio on mennyt järjestäen pieleen. Metsäkauriin voi helposti sekoittaa peuraan, jolloin peurakanta näyttäytyy virheellisesti suurempana.

Viime vuonna hirvenmetsästykseen myönnettiin Perniön alueella 85 lupaa, ja tänä vuonna vastaava määrä on 89. Hirvien tilanne on pysynyt jo vuosia tasaisena. Sen sijaan peurojen metsästykseen myönnettiin viime vuonna 697 lupaa, ja tänä vuonna lupien määrä on jopa 815.
– Onhan tämä huima kasvu. Nyt peurakantaa koitetaan tosissaan pienentää.

Hirven- ja peuranmetsästys alkaa tänään keskiviikkona lähes koko maassa  pelloilta vahtimalla. Seuruemetsästys hirven osalta alkaa lokakuun toisena viikonloppuna.

Lue koko juttu huomisen Perkkarin digi- ja paperilehdestä. 

Jaa artikkeli:
ASDF