Skip to main content

Syksyllä olisi pitänyt olla kristallipallo

Johannisbergin tilan Kalle Isotupa tutki tiistaina, miten syysvehnä on talvehtinut.

PsL-Aku Poutanen

Kalle Isotupa iskee lapion peltoon kerran, toisen ja kolmannenkin.  Ratisevan lumikerroksen alta paljastuu paksu jääpatja ja sen seasta erottuu jo vihreääkin: syysvehnä talvehtii.

Kevään kulusta riippuu paljon, miten syysvehnän kasvu etenee.

–Pahinta olisi, jos sulamisvedet jäisivät tähän lillumaan, mutta tämä nyt onneksi on rinnettä ja ojat jo auki, Isotupa miettii.

Osa kasvustoista on varmasti ottanut talvesta itseensä, mutta Isotupa ei vielä heitä syysviljojen suhteen toivoaan.

Johannisbergin tilan päärakennuksen tuntumassa pellonlaidassa seisoo vielä pohjimmiltaan optimistinen yrittäjä, vaikka maatalouden kannattavuuskriisistä ja Ukrainan sodan seurauksista on puhuttu jatkuvasti raskaammilla äänenpainoilla.

Venäjän ja Ukrainan viljasta riippuvaisia maita uhkaa jopa ruokapula;  Suomi on viljojen suhteen omavarainen, mutta hintojen nousu osuu myös kuluttajan kukkaroon, suoraan tai välillisesti.  Leipäviljan korotukset tuntuvat niin puurohiutaleita ostettaessa kuin munkkitiskilläkin, rehuviljan hinnan nousu tietää kustannusten ja sitä kautta hintojen nousua etenkin sian ja broilerin lihassa.

Johannisbergin tilalla apulantaa on jo hankittuna, siemenet ovat omasta maasta.  Mutta monella tilalla raavitaan päätä: lannoitteita valmistava Yara ilmoitti viime viikolla, ettei se ota enää uusia lannoitetilauksia vastaan, sillä tuotteiden hinnoittelu on parhaillaan yrityksen mukaan mahdotonta.

 

Lisää juttua aiheesta tämän päivän lehdessä!

Jaa artikkeli:
ASDF