24.3.2011
Nuorten kotibileet ovat nousseet kuluneena keväänä Varsinais-Suomessa otsikoihin useampaankin otteeseen. Juhlia on pidetty vanhemmilta salaa ja tunnelmaa ovat sävyttäneet niin entistä rankempi alkoholinkäyttö kuin kuokkavieraatkin, joiden aikaansaama vahinko on ollut ennätyskarmeaa.
Aiheen luulisi nyt kiinnostavan nuorten vanhempiakin. Ei vain siksi, että vaarassa on useimmin vanhempien omaisuus, vaan myös paljon tärkeämpi — omat ja kutsutut nuoret.
Kyse on sellaisista käsitteistä kuin kotirauha ja yksityisyys. Joko käsitteistä ei piitata tai niitä ei tunneta.
Poliisin ja nuorisotyöntekijöiden heittämä ajatus bileettömästä vuodesta on hyvänlainen. Vähintään on keskustelun paikka kodeissa siitä, millä ehdoilla ja millä porukalla bileitä järjestetään.
Erityisen hankalan paikan edessä ollaan niissä kodeissa, joiden nuoret ovat sikailuun syyllistyneet. Ajatus virtsata vaatekaappiin tai särkeä muuten tarkoituksella paikkoja jonkun luona on niin kaukana normaalista käytöksestä, että palautteen antaminen on aloitettava hyvin alkeista. Harmillisinta on, että pieni porukka pilaa herkästi koko ikäluokkansa maineen.
Juhlimisessa itsessään ei ole mitään vikaa, kotibailuilla on ollut aina sijansa ja kysyntänsä siinä missä aikuistenkin juhlilla. Tarkoituksena ei voi olla, että poliisi joutuu tämän tästä keskeyttämään käsistä karanneita kemuja.
Se,mikä on sikailun määrän ohella muuttunut, on tiedonkulku. Sosiaalisessa mediassa kuten facebookissa tai twitterissä tieto juhlista kulkee salamannopeasti isolle porukalle.
Bileistä saa olla innostunut, mutta ilmeisesti nykyään on oltava hyvin tarkkana, missä niistä kertoo ja kenelle. Sääli sinänsä.