Skip to main content

Salossa vedetään henkeä, mitä tulee lähidemokratiaan. Valtuustossa jätettiin neljä vuotta toimineille aluetoimikunnille tiistaina hyvästit.  
Asiaa käsitellään jatkossa näkyvimmällä mahdollisella tavalla, kun aiheesta päättää edelleen valtuusto.

Sitä vastoin jotain uutta on keksittävä siihen, miten lähidemokratia jatkossa toteutetaan – eli useimpien mielestä pidetään huoli siitä, että alueiden ääni kuuluu kaupungintalolle asti ja jopa vaikuttaa.

Aluetoimikuntien nelivuotinen kausi jäi tietyssä mielessä kesken,  iso osa kaudesta meni kaikenpuolisessa opettelussa.   
Toimikuntien perään on kuitenkaan turha enää haikailla.
Turha on toisaalta toivoa, että koko asiasta näin päästäisiin.  Vaatimus  lähidemokratiasta voi hyvinkin tulla, kuten tiistaina uumoiltiin, osaksi uutta kuntalakia.

Yksi ahkerasti kantaa asiaan ottaneista valtakunnan tasolla on Vaasan yliopiston aluetieteen professori Hannu Katajamäki.  Hän on todennut muun muassa, että kuntaliitosten yhteydessä perustetut  näennäiselimet  syövät luottamusta kunnalliseen vaikuttamiseen.  Näiden sijasta pitäisi vahvistaa kunnanosien toimintaa niin, että niillä olisi elimiä joilla on oma budjetti ja tehtäviä.  

 Ääritapauksessa tällainen toimija on hyvinkin isossa asemassa, kuten usein esimerkkinä oleva Rovaniemen Yläkemijoen aluelautakunta.   Tosin Lapissa jo maantieteelliset olosuhteet voivat tehdä toiminnasta erilaista kuin ruuhka-Suomessa.

Kyse ei ole siitä, että kaikkia kaupungin asioita siirrettäisiin alueilla päätettäväksi.    Kouvolan Sanomien marraskuisessa pääkirjoituksessa nostettiin esimerkiksi naapuruston leikkipuisto, josta alueellinen elin voisi budjettinsa puitteissa päättää – tai sitten joku isompikin kysymys.  Luonnollisesti esimerkiksi maankäytöstä on edelleen päätettävä yhteisesti.

Yhtä tärkeää kuin raha, on tietysti se että alueellisen toimijan sanomisella olisi painoarvoa kuten muillakin lautakunnilla.

Salossa on nyt hetki aikaa miettiä sitä, mikä lähidemokratian malli voisi olla.  Pyörää ei kannata keksiä vaivalla uudestaan.  
Pohjille voi olla hyvä katsoa, miten saman asian kanssa muissa liitoskunnissa edetään, pieni mallin katsominen ei ole välttämättä pahasta.

Jaa artikkeli:
ASDF