Skip to main content

Liikenne kuin liikenne

Nauvon vesillä sattui sunnuntaina onnettomuus, jossa saattoi olla ainekset jopa ihmishenkien menetykseen. Kahden moottoriveneen yhteentörmäyksessä loukkaantui vakavasti kolme ihmistä. Tämän hetken tietojen mukaan kyseessä on ollut inhimillinen virhe, monen sattumuksen summa eikä alkoholilla ole ollut osuutta asiaan. 

Vesillä on epäilemättä ollut heinäkuun aikana vilkasta; tyynet ja lämpimät säät ja kesälomat ovat varmasti saaneet väylille laiskimmatkin veneenomistajat. Siihen nähden onnellista on, että muuten isompia onnettomuuksia ei ole sattunut.

Toisaalta paljon pienempää rikettä vesillä kirjataan tasatahtiin. Esimerkiksi Yle Turun tiistaina julkaisemassa uutisjutussa venepoliisit toteavat, että nopeusrajoituksia jätetään usein huomiotta tai turvavarusteissa on puutteita. Kun vielä vesiliikennejuopumuksiakin kirjataan säännöllisesti, lienee kyse ennen muuta siitä, että asenteissa on korjaamisen varaa.

Hyvä kuitenkin olisi muistaa, että vesiliikenne on liikennettä siinä missä maanteilläkin tapahtuva matkaaminen. Siihen on koko joukko säädöksiä, ja ennen muuta vesillä pitäisi muistaa hyvä merimiestapa, johon merilakikin velvoittaa.

Hyviin merimiestapoihin voi kasvaa pienestä pitäen tai ne voi opetella, mutta kalliinkaan veneen kylkiäisinä venekaupasta niitä ei saa. Pohjiltaan kyse on siitä, että tiettyjen veneen kuljettamisen perusasioiden on oltava hanskassa. Lisäksi on kyse peruskohteliaisuudesta; siitä, että muut vesillä olijat huomioidaan eikä kenellekään aiheuteta vaaraa tai kiusaa. Esimerkiksi ei tehdä suotta aallokkoa pienempien veneiden riesaksi, ei metelöidä, roskata tai oteta turhia riskejä vaikeassa kelissä.

Vaikeista asioista ei ole kyse, pehmeistä arvoista kylläkin.

Jaa artikkeli:
ASDF