Skip to main content

Kiireen jälkiä videolla

Ajonopeuksista Perniön taajamassa on syksyn mittaan kerätty mustaa valkoiselle.
Aluetoimikunta on ottanut asiassa ensimmäisen aloitteellisen askeleen ja mitannut sisääntuloteillä vauhteja.   Seuraavana askeleena voi olla sen miettiminen, millä keinoin nopeuksia sitten hillitään.  
Ääritapaus mittaustuloksista löytyy Haarlantieltä, missä 40 km/h alueella on ajettu mittausten mukaan jopa yli satasta.   Teko on varmasti vaatinut hiljaisen muun liikenteen ja määrätietoisen kiihdytyksen lisäksi aimo annoksen nulikkamaista asennetta: tiellä on muun muassa pihaliittymiä ja monta suojatietä.
Muita ratkaisuja odotellessa, auttaisiko asennemuutoksen alkuun annos itseopiskelua.
Suosittuun videopalveluun Youtubeen on ladattu monenmoista autoilumateriaalia. Muun hyvän lisäksi nähtävissä  on muun muassa videoita kolaritesteistä ja erilaisista törmäyksistä.   Jokainen  tietokoneen omistaja voi  helposti  käväistä katsomassa millaista jälkeä syntyy vaikkapa autotehtaiden onnettomuustesteissä, jotka yleensä ajetaan alle suurimman sallitun taajamanopeuden.
Muutama video yleensä opettaa jo tärkeimmän siitä, miten käy autoilijalle törmäyksessä jo verraten maltillisella vauhdilla.   Mielikuvituksen varaan jää sitten miettiä, miten käy samassa tilanteessa esimerkiksi sivutieltä pyörällä eteen ajavalle lapselle.   
Neljänkympin vauhdista autoilija  voi vielä yrittää väistää.  Jos joku väittää tekevänsä saman vielä satasestakin, kyseessä on joko turhan suuret luulot omista kyvyistä tai tietämättömyys.

Turhaan hukkaan

Perniön kierrätyskeskus on palkatun työvoiman puutteen takia toiminut varsin lyhyillä aukioloajoilla.Käytäntö on jatkumassa näillä näkymin kevääseen asti.  Talven aikana voisi olla paikallaan kokeilla esimerkiksi sitä, että aukioloaika olisi sunnuntain sijasta arki-ilta.
Toivoa sopii, että työvoimatoimiston tuella keskukseen saadaan uusi työntekijä tulevaisuudessa,  toiminnan näivettyminen olisi harmin paikka.  Käyttökelpoisen tavaran kierrättämisen uusiin käsiin roskikseen heittämisen  sijasta tulisi olla mahdollista muulloinkin kuin taantuman aikaan.

Jaa artikkeli:
ASDF