Skip to main content

Aluetoimikunnan päätösvallattomuus on puute

Olemme nyt olleet vuoden salolaisia. Nyt pitäisi jo huomata onko jokin asia muuttunut. On muuttunut, meiltä Perniöstä on viety pois lähes kaikki toiminnot. Minä sain alussa sellaisen käsityksen, että pitäjiin perustetaan aluetoimikuntia. Esimerkiksi olisi ollut Perniön aluetoimikunta. Tulikin Perniöntien aluetoimikunta. Keksittiin systeemi, että saadaan jokaiseen toimikuntaan vanhasta Salosta yksi henkilö. Pitäjiltä vietiin tässäkin tapauksessa valta pois, niin kuin vaaleissakin kaikki olivat Salon ehdokkaita. Näin haluttiin pitäjien oma valta tappaa. Kuuluin itsekin narutettavien joukkoon.  
Mitään kunnallisia asiantuntijoita ja kunnallisia poliitikkoja tähän ei haluttu valita. Kirkonkylistä halutaan tehdä nukkumalähiöitä, joissa ei mitään palveluita ole. Vain Halikko jää toimintakeskukseksi. Perniö on jonkinlainen piste tai pilkku tämän vaalikauden. Tämä niin kuin aluetoimikunnatkin toimivat vain tämän vaalikauden.
En käsitä aluetoimikuntaa. Mitä tällaisilla tarinakerhoilla on tekemistä ilman  määrärahaa ja päätösvaltaa. Olisi mukava tietää, oliko kerhossa edes puhetta Perniön Kelan toimiston lopettamisesta.
Perniöläisille ei uskota enää ruuan laittoakaan, vaan se tuodaan Halikosta. Tulee kuulemma halvemmaksi keittää isossa padassa  kuin useassa pienessä kattilassa. En käsitä, missä kohtaa säästetään, kun Perniössäkin olivat hyvät keittiöt olemassa. Keittäjä tarvitaan kuitenkin lämmittämässä ruoka, niin vanhainkodissa, kouluissa, sairaalassa ja muissa laitoksissa. Kuitenkaan tämä henkilö ei saa siivota, vaan siivouspalvelu hoitaa sen.
Tämän lisäksi ruoan kuljetus tulee maksamaan melkoisesti. Ruuan maku kärsii, lämmitetyistä perunoista tulee nahkaperunoita.
Puhutaan , kuinka suuren velan Salo sai Perniöstä, unohdetaan kuinka suuren omaisuuden Perniöstä Salo sai. Maat, metsät, monet uimarannat, kerros- ja rivitalot, koulut, sairaala, vanhainkodit, 1947 valmistunut komea kunnantalo, jota kuitenkaan ei saada kaupaksi. On keksittävä sinne jotain toimintaa, että edes lämmityskustannukset saadaan maksettua. Yksi konsti olisi jättää vesihana auki, niin hometalon voisi purkaa. Kokemusta on Nummin tehdashallista. Meri myös huuhtelee Perniötä, joten Saloon tuli paljon merenrantaa lisää.
Halikko kuitenkin on Salon lempilapsi, ottihan Salon kaupunki Halikon vaakunankin omakseen.
Seurakunnan puoleltakaan ei parannuksia Perniöön löydy. Hyvä kanslisti ja taloustirehtööri siirrettiin Halikkoon. On myös arvoitus, mistä eri tilaisuuksiin pappi tai kanttori tulee, tuntevatko he pitäjäläisiä yhtään. Minusta messut kirkossa voisi lopettaa ja pitää vanhanajan kirkonmenoja . Kerran kuukaudessa olisi ehtoolliskirkko niin kun ennen. Kirkon vapaaehtoiset työntekijät voisivat tarjota kirkkokahvit Seurakuntatalolla, jossa olisi vapaaehtoinen kahviraha 2 €. Ainakin vanhempi väki kokoontuisi tarinoimaan.  Tällainen käytäntö on esimerkiksi Karjalohjalla
Vuonna 1996 kirjoitin Perniön vaakunasta mielipiteeni, mutta lopuksi totesin, että hyvä vaakuna on ja pysyy, se siitä. Samassa kirjoituksessa mainitsin kuinka museonhoitaja kehotti perniöläisiä  yhteisöjä ja yksityisiä tulemaan perustamaan lehmuspuistoa Museomäelle, 10 vuoden päästä ne revittiin pois, että se myös siitä.  
” Kuinas tesä ny nein kevei, ku paranuksi lehretti hakema ”  

Vaarnumme Faar
Jaa artikkeli:
ASDF