Skip to main content

Borrelioosiin kaivataan rokotetta

Kalle Kivelä on sairastanut borrelioosin. Punkkia ei nähty missään vaiheessa iholla.

Punkkien aiheuttamiin sairauksiin suositellaan ennaltaehkäisyksi joka iltaista punkkisyyniä etenkin riskialueilla. Joskus sekään ei riitä.

– En tiedä yhtään mistä sain punkin. Sitä ei koskaan edes varsinaisesti nähty ihollani. Ensimmäinen oire borrelioosista oli suun toimimattomuus. En saanut sylkäistyä, kun pesin illalla hampaita, kertoo perniöläinen maanviljelijä Kalle Kivelä.

Samaan aikaan kun suun liikkeet muuttuivat kankeiksi, Kivelä havaitsi voimakkaita selkäkipuja.

– Mutta niistä ei osannut mitään ihmeempiä epäillä, kun selkä on minulla muutenkin kroonisesti kipeä.

Lopulta selkäkivut voimistuivat kuitenkin niin paljon, että Kivelä joutui toimintakyvyttömäksi. Myös niskan ja pään alue kipeytyi. Hän hakeutui Saloon päivystykseen.

Magneettikuvien selkäydinnäytteessä havaittiin punkin aiheuttama neuroborrelioosi. Kivelä jäi viikoksi sairaalaan.

– Sain suonensisäisesti kolmea eri antibioottia. Sittemmin antibioottia laitettiin kotihoidossa suonensisäisesti kuukauden verran, ja määriä vähennettiin.

Punkkien levinneisyys on ollut viime vuosina aktiivisessa nousussa. Perniö ei toistaiseksi kuulu kansalliseen TBE-rokotusohjelmaan, mutta aivokuumerokotteen ottamista suositellaan siitä huolimatta. Aivokuume on virusperäinen tauti, borrelioosi sen sijaan bakteeriperäinen.

Borrelioosilta suojaava rokote on kehitetty jo 1990-luvulla Yhdysvalloissa. Epäiltyjen sivuvaikutusten vuoksi se vedettiin pois markkinoilta. Parhaillaan rokotetta kehitetään Ranskassa. Mikäli kaikki sujuu testauksissa mallikkaasti, rokote saattaa tulla markkinoille jo vuonna 2025. Rokote estää spirokeettabakteerin pääsyn verenkiertoon.

 

Lue lisää tämän päivän (22. heinäkuuta) lehdestä!

Jaa artikkeli:
ASDF