Skip to main content

Buhurtissa on minuutinkin erä kovaa leikkiä

Juha-Petteri Kemilä ja Mika Saarela ottelevat, Ida Vuorinen kellottaa erän kestoa.Moni heittää harrastamaan lähtiessään auton takakonttiin jonkun mailan, pallon tai vaikka maalaustelineen. Kun perniöläiset Mika Saarela,  Juha-Petteri Kemilä ja Ida Vuorinen lähtevät harrastamaan, pakataan mukaan haarniskoja, miekkoja, kilpiä ja kypäröitä. 

Määränpäänä on kaksi kertaa viikossa Paimio ja taikasanana buhurt; vuonna 2013 Suomeen saapunut taistelulaji, jossa kamppailijoiden ulkoasu on historiallinen: taistelut käydään keskiaikaisten haarniskojen ja aseiden tarkkoja kopioita käyttäen. 
–Ja asun on oltava yhtenäinen. Ei voi olla esimerkiksi 1400-luvun kypärä ja eri vuosisadan torso, selvittää Kemilä. 
–Kaiken näkyvän on oltava autenttisen näköistä, tähdentää Vuorinen.

Buhurt on lähtöisin Venäjän ja Ukrainan alueelta.  Suomessa lajiliittona toimii Medieval Combat Sport Finland ja sen alla toimii seitsemän paikallisseuraa. Perniöläiset kalisuttavat miekkoja MCS Aboensiksen riveissä ja Kemilä kuuluu seuran perustajiin.

Viime keskivikkona miehet vetivät päälleen haarniskat, Vuorinen oli aluksi pehmovarusteiden kanssa lämmittelyvastustajana ja supportina.  Supportia eli avustajaa tarvitaan esimerkiksi pukeutumisavuksi ja otteluissa tuomaan juomaa tai auttamaan varusteiden kanssa:  osaa ei taistelija itse saa päälle omin päin, vaikka yrittäisi. Osan lajin ankaruudesta tekee varusteiden paino: kypärällä voi olla massaa viidestä seitsemään kiloa ja muulla asulla yli 30.   
.–Olin aloittaessa aika olemattomassa kunnossa, parin kilometrin pyöräily töihin oli ainoa liikunta. Sitten vedin varusteet päälle ja olin minuutin erän jälkeen aivan henkihieverissä, myöntää salolainen Jesse Harjula.


Buhurtissa voidaan käydä otteluita yksi vastaan yksi-periaatteella tai massataisteluina ja tällöin sallitaan vain aseella lyöminen.  Pistot ovat kiellettyjä ja säännöt kieltävät myös koko joukon muita asioita.  Kilpailumuotoihin kuuluu myös vapaaottelua muistuttava Pro Fight, jossa sallitaan hyvin vapaat otteet. 

Hauskanpito korostuu harrastajien puheessa tämän tästä, ja naurunremakka on melkoinen kun kesken erän toisen kypärän sisältä kuuluu suoraan sydämestä parahdettu v-sana. Monet innostaa lajin pariin historia; keskiaika ei lakkaa kiinnostamasta.–Kyllä se on koko paketti, mikä tässä kiehtoo ja lajin mukana oppii pakostakin myös historiasta, Juha-Petteri Kemilä tuumaa.

Koko juttu ja lisäkuvia painetussa lehdessä. 

Jaa artikkeli:
ASDF