Skip to main content

Inhimillisyyttä ikäihmisille

Sydämeltään sivistynyt yhteiskunta huolehtii heikommistaan; lapsista, vammaisista, sairaista ja vanhuksista. Pääministeri Sipilän perusporvarihallitus on päätöksillään rakentamassa sellaista yhteiskuntaa, jossa tämä periaate alkaa jäädä huolestuttavasti unohduksiin.
Hallituksen epäinhimillisiä suunnitelmia heikentää vanhusten hoivaa on vaikea hyväksyä. Valtion talousarviossa vähennetään vanhustenhoidon kustannuksia yli 50 miljoonalla eurolla samaan aikaan kun ikäihmisten määrä ja palveluntarve koko ajan kasvavat. Viime vaalikaudella säädettyyn vanhuspalvelulakiin tehdään heikennyksiä ja vanhuspalveluiden ympärivuorokautisen hoivan hoitajamitoituksen alarajaa aiotaan alentaa nykyisestä 0,5:stä 0,4:ään.
Jo tällä hetkellä työskennellään vanhustenhoidossa voimien äärirajoilla. Tämänhetkinen mitoitus hädin tuskin riittää perushoitoon eli auttamiseen ruokailussa, peseytymisessä, wc-käynneissä ja pukeutumisessa sekä terveydentilan seurantaan ja hoidon tarpeen arviointiin. Ulkoilusta ja viriketoiminnasta sekä toimintakyvyn tukemisestakin pitäisi pystyä huolehtimaan. Lähi- ja perushoitajista jopa 93 prosenttia on huolissaan hoidon laadusta.
Pohjoismaisen Nordcare-tutkimuksen mukaan meillä on vähemmän henkilökuntaa hoidettavien määrään nähden kuin muissa Pohjoismaissa. Suomessa hoitajalla on päivävuoron aikana autettavanaan keskimäärin kaksitoista vanhusta kun Tanskassa ja Norjassa hoidettavia on vain kahdeksan, Ruotsissa kymmenen. Tilanne oli samankaltainen myös kymmenen vuotta sitten kun aiempi vertailu tehtiin. Nyt Sipilän hallitus aikoo entisestään heikentää vanhusten tilannetta. Hoidettavia olisi jatkossa siis vielä paljon enemmän hoitajaa kohden.
Jopa Valviran eli vanhuspalveluiden ylimmän valvojan mukaan oikeus hyvään hoitoon ei enää toteudu, jos nykyistä vähimmäismitoitusta alennetaan. Samalla vaaratilanteiden riski kasvaa, jopa kovakourainen kohtelu voi lisääntyä eikä aikaa enää ole ulkoilun tai viriketoiminnan järjestämiseen. Pääseekö enää edes päiväsaliin tv:n ääreen, jos oma toimintakyky ei siihen riitä? Ikääntymisen myötä hidastunut vanhus ja kiireessään hoppuileva hoitaja on ikävä tilanne molemmille. Toivottavasti hallitus kuuntelee edes Valviraa eikä tee vanhusten hoivasta epäinhimillistä ja ajattelee myös työntekijöiden jaksamista. Yhdenkään vanhuksen ei pidä joutua oman sänkynsä vangiksi ja aliravituksi. Jokainen heistä on ansainnut arvokkaan vanhuuden ja hyvän hoivan.

Eeva-Johanna Eloranta
kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, sd

Jaa artikkeli:
ASDF