Teijon retkeilyalueella palveluvarustus hohtaa uutuuttaan.
Kolmivuotisen hankkeen aikana on uusittu esimerkiksi tulentekopaikkoja ja käymälöitä.
– Vanhimmat rakenteet olivat 20 vuoden takaa ja ne olivat jo lahoja ja kuluneita, kertoo suunnittelija Anne Muuri.
Kuluneisuuteen on hyvä syy: retkeilyalueella on tehty parin vuosikymmenen aikana todennäköisesti reilusti yli miljoona käyntiä.
– Viimeiset kymmenen vuotta luku on ollut 70 000 käynnin paikkeilla, Anne Muuri muistuttaa.
Vaikka ensimmäisiltä 10 vuodelta laskisi käynnit esimerkiksi 40 000 vierailun mukaan, loppusumma on silti yli miljoonan.
Käynnit kuitenkin keskittyvät tietylle alueelle; 70 prosenttia kävijöistä samoilee Matildanjärven ympäristössä.
Samaan aikaan toisaalla Metsähallituksen esitys kansallispuiston perustamisen edellytyksistä on lausuntokierroksella. Jos kansallispuisto toteutuu, joudutaan opasteita vielä uudestaankin rukkaamaan.
– Sitten pitää vaihtaa osa teksteistä, toteaa Muuri.
– Nämähän päätettiin hankkia jo silloin, kun kansallispuistosta ei vielä puhuttu mitään.
Muutamaa tekstiriviä lukuun ottamatta retkeilyalueen palveluvarustus on uudistusten jälkeen iskussa kansallispuistoksi muuttumistakin ajatellen. Alueella on uusittu muun muassa käymälät ja polttopuuvarastot, korjattu tauko- ja tulentekopaikat, viitoitus ja itse reittejä.
Remontin jälkeen retkeilijöille on tarjolla myös aivan uusia helmiä alueella. Esimerkiksi Nenustan alue on ollut lintuharrastajien suosiossa, nyt siellä on uusi tulentekopaikka puuvarastoineen ja käymälöineen.
Samoin Sahajärven luonnonsuojelualueella pääsee nyt ihailemaan maisemia entistä vaivattomammin; alueelle on tehty neljä pientä siltaa, kunnostettu vanhat kiviportaat ja rakennettu pysäköintialue vanhan voimalaitoksen tuntumaan.