Skip to main content

Kalkinlouhinnan pitkät perinteet Förbyssä päättyvät

Kari Virkki on vastannut muun muassa kaivoksen korjaamosta. –    Tänne sopeutuu tai sitten ei. Joku on maan päällä kovaa kaivosmiestä, mutta kaffepaussin jälkeen ei tulekaan enää takaisin, miettii Karl Försström oy:n Förbyn kaivoksen kaivospäällikkö Tapio Muuri.
Ne, joista on työskentelemään ”alhaalla” voivatkin sitten viihtyä samoissa töissä pitkään. Muurille itselleen tulee täyteen neljäkymmentä vuotta yhtiön palveluksessa.
Kaivoksessa ei kerry kenellekään enää järin paljoa lisää virkapäiviä.
Historian siivet havisevat Förbyssä:  Kalkkikiveä siirretään kerrallaan nostettavaksi kuusi tonnia.kivenlouhinta on loppumassa ja viimeisen kerran kalkkikiveä nostetaan aivan lähipäivinä.
–    Nyt puhutaan päivistä, ensi viikolla tähän aikaan on jo hiljaista, uskoo toimitusjohtaja Tom Böhme.
Menneiden ai kojen vilinää ei kaivoksen käytävillä enää tapaa: alhaalla on töissä kaksi miestä.
Särkisalolaiseen elämänmenoon kalkkikaivos on lyönyt leimansa pitkään.  Maanpäällinen louhinta alueella alkoi 1882.
Alhalla kaivoksessa tunnelma ei ollut eilen keskiviikkona haikea, melkeinpä päinvastoin.
–    Ihan hyvällä mielellä ollaan,  sanoi Kari Virkki.
Kalkkikivi ei ole edelleenkään loppumassa, mutta sen nostaminen nykyistä syvemmältä on kannattamatonta.  Kaivoksen alin taso on 530 m syvyydesssä.

Kaivosyhtiö on lyönyt leimansa särkisalolaiseen elämänmenoon. Yhtiö on ollut esimerkiksi merkittävä työllistäjä: parhaimmillaan työntekijöitä oli parisataa.  Isolle osalle on antanut lähtöpassit tekniikan kehitys ja automaatio.
–    Aikanaan kivi murskattiin tietynsuuruiseksi ja sen jälkeen se lajiteltiin käsin. Säkitys oli käsityötä, samoin laivaus, luettelee Tom Böhme.
Tänä päivänä yhtiö työllistää seitsemän ihmistä.

Koko juttu Perniönseudun Lehdessä

Jaa artikkeli:
ASDF