Skip to main content

Kaupunginjohtajaa kiinnostaa kaksoiskuntalaisuus, mökkiläisiä ei

Markku Karkama on koronan myötä viettänyt paljon aikaa Kosken asemalla etätöitä tehden. Virallisena valvojana hänellä on Kira-mäyräkoira.

Salon kaupunginjohtaja puoltaa mielellään kaksoiskuntalaisuutta. Yle julkaisi viime viikolla kansanedustajakyselyn, jonka mukaan kaksoiskuntalaisuus olisi nosteessa (Yle 4.5.2021), ja että useat kansanedustajat puoltavat kaksoiskuntalaisuutta.

–Salon kaupunginjohtajan korvaan asia kuulostaa hyvältä. Meillä on paljon kakkosasuntokantaa, ja korona-aika on lisännyt meidän kannaltamme miellyttävää trendiä sen osalta. Tietysti siihen, miten verotulot jakautuvat, pitää olla jotenkin järkevät perusteet, sanoo Salon kaupunginjohtaja Tero Nissinen.

Tilastokeskuksen mukaan Salossa oli noin reilut 7 000 kesämökkiä vuonna 2019. Vapaa-ajan asuntoja voi olla enemmänkin. Tilastokeskuksen kesämökkitilasto käsittää vain osan vapaa-ajan käytössä olevista asunnoista, sillä kesämökkikäyttöön on voitu ottaa rakennuksia, jotka ovat rekisterissä muissa käyttötarkoitusluokissa kuin vapaa-ajan asuntoina.  Nissinen ei osaa sanoa, paljonko Salo saisi verotuloja mökkiläisiltä, jos edes puolet heistä haluaisi kaksoiskuntalaisuuden.

–Sitä on mahdotonta arvioida, sillä siihen vaikuttaa tietysti onko esimerkiksi työssäkäyvä vai eläkeläinen ja mikä osuus kakkoskunnalla on verotuksessa. Mutta jos haluaa spekuloida, niin varmasti siitä joku pieni seitsennumeroinen summa voisi tulla. Kustannusten osalta summan arvioiminen puolestaan on vielä enemmän arpapeliä, pohtii Nissinen.

Markku Karkaman virallinen asuinpaikka on Vantaalla. Hän käy kuitenkin ahkerasti mökillä Kosken asemalla vaimonsa kanssa. Korona-aikana vapaa-ajanasunnolla on tullut vietettyä enemmänkin aikaa.

–Kun korona alkoi, meille tuli vahva etätyösuositus. Viime syksynä otimme tänne valokuidun, joten nettiyhteyksien puolesta täällä pärjää oikein hyvin ja työnteko sujuu. Nyt olemme olleet täällä suurimman osan ajasta, kertoo Karkama.

Karkamat olisivat sikäli otollisia kaksoiskuntalaisia, että työssäkäyvinä eläkeikää lähentelevinä heillä olisi hyvät mahdollisuudet maksaa osa veroistaan Saloon. Markku Karkama jarruttelee kuitenkin ajatusta kaksoiskuntalaisuudesta. He eivät toistaiseksi ole juuri käyttäneet julkisia palveluita, ja käyvät Perniön puolella ostamassa lähinnä päivittäistavaraa. Jos perhe tarvitsisi enemmän esimerkiksi koulun ja päiväkodin palveluita, oleskelisivat Karkamat enemmän pääkaupunkiseudulla kuin Koskella. Samoin on asian laita sitten, kun Karkamat tarvitsevat enemmän terveyspalveluita. Ajatus siitä, että terveyspalveluiden takia täytyisi kulkea pitkiä matkoja erilaisten kyytien varassa, ei miellytä.

–Meille infra on merkityksellinen asia. Tässä lähellä menevä tie on huonokuntoinen, ja myös sillä on merkityksensä, miten hyvin tiestöä aurataan talvella. Lisäksi täällä on kyllä vesiosuuskunta, mutta ei sellaista kunnallistekniikkaa, kun alue on kuitenkin haja-asutusalue, sanoo Karkama.

 

Lue lisää torstain lehdestä!

Jaa artikkeli:
ASDF