Skip to main content

Kiekkopolitiikkaa

Lätkä oli ennen kovaa peliä katsomossakin. Kävin joskus Turussa Tepsin ja Jokereiden kiihkeissä peleissä. En kantanut mitään helsinkiläisseuran tunnuksia. Mutta Jokeri-fani kun olin, korotin joskus liikaa ääntäni. Siitä eivät turkulaiset tykänneet. No, ne olivat kuitenkin kiihkeitä otteluita, parempia kuin paikallispelit Hesassa.

Jokereiden maine romahti vuonna 2014, kun joukkue päätti lähteä ruplaliigaan. Spasibo i do svidanija! Putinin alullepanema sarja halusi hinnalla millä hyvänsä saada osallistujia Venäjän ulkopuolelta. Parisen joukkuetta Kroatiasta, Slovakiasta ja Tšekistä kisasikin liigassa jonkin aikaa, mutta nyt ne ovat häipyneet. Jäljellä länsimaista häärii enää venäläisomisteiset Riian Dynamo ja Jokerit.

Viiden raportoidun KHL-kauden aikana Jokerit on tahkonnut tappiota noin 70 miljoonaa euroa. Koronaan päättyneen viime kauden lukuja ei ole vielä julkaistu. Tulos on laskettu meikäläisen liikekirjanpidon mukaan.

KHL:n kuvioissa talouden lait ovat erilaiset, koska julmetut tappiot eivät ole hetkauttaneet. Ne on kuitattu mystisin pääomalainoin.
Öljyn, kaasun ja hiilen sekä muutamien muiden jalostamattomien raaka-aineiden hinnat ovat laskusuunnassa, mikä murentaa monen KHL-seuran talouden kivijalkaa. Voi olla, että kiekossa liikekirjanpidon on pakko lähestyä länsimaista.

Jokerit joutui pahaan rakoon, kun sen piti matkustaa Valko-Venäjälle mielenosoitusten keskelle pelaamaan alkavan kauden ensimmäistä ottelua. Herkkupöytä oli katettu Lukašenkalle. Hän oli jopa – varmaan sattumalta – saanut kunniavieraaksi Venäjän pääministerin. Jääkiekon ja politiikan yhteisistä karkeloista ei sitten tullutkaan mitään.

Olen kerran päässyt ihasteleman tätä Euroopan viimeistä diktatuuria. Minskin keskustan luoteispuolella kohoaa pramea urheilukompleksi Minsk-Arena. Meidätkin vietiin hienoja pytinkejä kummastelemaan. Vastaavaa ei näe Suomessa. Pääseekö uusi Tampereen Uros lähellekään?
Vuoden 2014 jääkiekon MM-kisoihin valmistui myös toinen jäähalli. Jo silloin mietittiin, pitäisikö Minskin kisojen aikaan vähän käsitellä maan ihmisoikeustilannetta. Rautakansleri Kummola kumosi sellaiset
suunnitelmat.

Torontossa jääkiekon kunniagalleriassa komeileva Jari Kurri ”osti” vuonna 2019 Jokerit. Todellinen ostaja oli Norilsk Nickel Harjavalta Oy, joka virallisesti omistaa seurasta 40 prosenttia. Emoyhtiö Norilski Nikelin pääjehu Vladimir Potaninomistaa kuitenkin käytännössä kaiken, koska rahat tulevat hänen yhtiöltään. Tätä ei mikään taho ole kiistänyt.
Venäjä käyttää kiekkoa ”pehmeänä voimana” palauttaakseen entisen valtansa vanhassa imperiumissaan. Ollaan ensin yhteistä jääkiekkoperhettä ja sitten ehkä jotain muuta. Valko-Venäjä kuuluu tämän perheen ytimeen. Kuvataiteilija Klaus Welp laati Hesariin rajun kuvan Minskin sotatantereesta.
Savuisessa ja hämyisessä kuvassa näkyy kaksi jääkiekkoilijaa ja maalivahti. Vasemmalla mellakkapoliisi rusentaa mielenosoittajan tantereeseen. Oikealta lähestyy panssarivaunun lailla poliisien armeija. Taustalla ylhäältä kuin auringosta turnajaisia seuraa keisari Saša.

Ja tällaiseenko paikkaan suomalaisen jääkiekkojoukkueen pitäisi mennä pelaamaan? Jokerit ei mennyt. On vieläkin epäselvää, miten päätös syntyi ja ketkä sen lopulta sorvasivat. Asiasta koitui monelle taholle paljon hallaa.
Pidemmän päälle se oli viisas ja rohkea teko, jota ei tarvitse hävetä.

pajen.fi

Jaa artikkeli:
ASDF