Skip to main content

Miksi pitää äänestää?

Aluevaalien varsinaiseen äänestyspäivään on aikaan muutama yö:  ennakkoäänestys päättyy tiistaina ja varsinainen vaalipäivä on 23.1.

Sitä odotellessa on ensin myönnettävä, että ehkä olen itse sokaistunut asialle.  Vähän kärjistäen voisi sanoa tuntuvan siltä, että viime kuukausina ei eri medioiden kotimaanosastoilla juuri muusta ole puhuttukaan kuin koronasta tai aluevaaleista.

Myös Perniönseudun Lehdessä on asiaa nostettu esiin pitkin viime vuotta ja kuluvaa talvea, samoin maakunnan muissa pienemmissä ja isommissa välineissä.Silti aivan viime päiviin asti on vastaan tullut kommentteja, joiden mukaan missään ei ole kerrottu mistä on kyse tai ei ainakaan ajoissa.

***

Aluevaalit ja hyvinvointialueet eivät asiana ole monimutkainen paketti, mutta sitäkin tärkeämpi.

Otetaan käytännön esimerkki, alueella tärkeä Perniön terveysasema.  Parhaillaan se toimii väistötiloissa ja kaupunki on vuokrannut rakennuksen.  Talo voisi olla kaupungin omakin, mutta se ei ole olennaista.  Työntekijöiden pääosa kuten esimerkiksi lääkärit, hoitajat ja laitoshuoltajat saavat parhaillaan palkkaa kaupungilta.  Kaupungin alueella olevista julkisista sosiaali- ja terveysalan palveluista kuten terveyskeskuksesta päättää kaupunki, ensin lautakunta ja viime kädessä kaupunginvaltuusto.

Ensi vuoden alusta alkaen käynnissä on hyvinvointialue.  Nyt valitaan hyvinvointialueen valtuutettuja, Varsinais-Suomesta 79.  Heillä on jatkossa viimeinen sana siitä, missä ja millaisia sosiaali – ja terveysalan palveluja jatkossa tarjotaan.  Se, mistä on tähän asti päätetty kaupungintalon valtuustosalissa, päätetään jatkossa Turussa, missä yhdessä porukassa istuu niin turkulaisia, maskulaisia, iniöläisiä kuin toivottavasti Perniön, Särkisalon ja Kiskonkin edustajia.

Tähän liittyy monen mielissä iso huoli siitä, että jos maakunnan suurin kaupunki on yliedustettuna, alkavat maakunnan reunoilta pian palvelut kadota.  Selvää toisaalta on, että kaikkialla ei voi olla kaikkea.

***

Hyvinvointialueella on tietysti oltava budjetti, jotta se saa pyöritettyä maakunnan terveysasemia, hammaslääkärivastaanottoja ja niin edelleen.  Rahat tähän antaa pääosin valtio.  Karkeasti voi sanoa, että kansalaisen maksamista veroista ohjautuu jatkossa hyvinvointialueen käyttöön se siivu, jolla kaupunki on tätä toimintaa pyörittänyt.  Ihan näin yks yhteen luvut eivät toki mene, mutta periaate on tämä.  Jatkossa alue voi olla itsekin verottaja.

Presidentin- tai eduskuntavaaleissa vaalihuoneistojen ovilla on ollut jopa ruuhkaa.  Ehkä johtuu koronasta, että ainakaan Perniössä nyt ei varsinaista tungosta ole ollut – tai sitten siitä, että aihetta ei koeta kovin mediaseksikkääksi.  Presidentin käsite voi olla yksiselitteinen, mutta hyvinvointialue olisi tärkeämpi.

Nyt päätetään siitä, ketkä päättävät aivan elintärkeistä arjen palveluista, niiden määrästä ja laadusta ja sijainnista – ei maakuntaverosta tai bensan hinnasta, vaikka näitäkin jotkut ovat mainoksiinsa nostaneet.

Siksi kannattaa vielä perehtyä siihen, mistä on kyse, käyttää tovi ehdokkaisiin itseensä ja mennä äänestämään.

 

aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi

Kirjoittaja on Perniönseudun Lehden päätoimittaja.

Jaa artikkeli:
ASDF