Skip to main content

Perniön vuodeosaston hoidosta

94-vuotias isäni sairastui keuhkokuumeeseen 31.12.2015. Häntä hoidettiin aluksi aluesairaalassa ja 5.1.2016 hänet siirrettiin Perniön vuodeosastolle. Tulehdusarvot alenivat ja maanantaina 11 päivä ilmoitettiin, että seuraavana perjantaina hänet mahdollisesti kotiutetaan. Tuli perjantai ja tuli myös antibiootista johtuva ripuli. Ripulin aikana hän on ollut tartuntavaaran takia vain omassa huoneessaan.

Ennen sairaalaan joutumista isäni käveli n. 5-10 metriä apuvälineen avulla, tosin vaivalloisesti. Kuukauden sairaalassaoloaika on tehnyt tehtävänsä ja nyt hän ei pysty kävelemään.
Torstaina 28 päivä olin iltaruokailun aikana isääni katsomassa ja näin hoitohenkilökunnan toimintatavan. Naapurisängyn potilas nostettiin sängyn laidalle istumaan, mutta isälleni korotettiin vain sängyn päätyä.
Ruokana oli hiutalepuuroa ja hitusen marjakeittoa. Isälläni oli myös pilleri otettavaksi ja varmistin, että hän sen myös ottaa. Ihmeekseni huomasin, että ruokajuomana puuron kanssa oli piimää. Ihmettelin miksi näin? Hoitaja ilmoitti, että heillä on listassa isälle merkattu juomaksi piimän ja lisäksi hän kertoi, että osastolla on paljon potilaita jotka saavat puuron kanssa piimää. Olin hämmästynyt ja vihainen, otin aulasta lähtiessäni potilasasiamiehen yhteystiedot.

Perjantaina olin jo tarpeeksi lauhtunut ja menin heti hoitohenkilökunnan luo kysymään mm. isän lääkityksestä. Oli kipakkaa keskustelua myös piimästä puuron kanssa, kun sairaanhoitaja väitti, että potilaan mielipidettä kysytään. Olin paikalla, joten näin mikä oli käytäntö. Harmi, että käytäntö on eri mitä hoito-ohjeet. Kun vielä ilmoitin ottaneeni potilasasiamiehen yhteystiedot, niin paikalla ollut hoitaja ”otti herneen nenäänsä”.

Omaiset, jos teillä on läheisiä hoidettavana Perniön vuodeosastolla, käykää katsomassa ja puuttukaa hoitoon. Omaisten puuttumisella asioihin saadaan parannusta. Isänikin sai sunnuntaina puuronsa maidolla ja ensimmäisen kerran lähes neljään viikkoon yöpöydällä oli mehua tarjolla, vaikka siitä en ole huomauttanut.
Maanantaina isä kotiutettiin Perniö-kotiin, missä ei ole yövalvontaa. Ennen klo 21 minulle soitettiin, että isälle on tilattu ambulanssi, kun häntä ei voi jättää sinne yksin.
Isän sairauden aikana olen usein arvaillut miksi vuodeosaston lääkäri vaihtaa sisätautiosaston erikoislääkärin käyttämän lääkkeen toiseen? Nyt ajatuksissani on, tuliko lääkärille paha virhearvio isän kunnosta?

Tänään on varhainen tiistaiaamu, enkä vielä tiedä mitä isälleni Saloon kuuluu. Sen ainakin tiedän, että Salossa kiinnitetään huomiota pitkäaikaisen ripulipotilaan mahdolliseen nestevajaukseen.
Olen myös kuullut veteraaniperheen tyttäreltä, että äidin saattohoito Perniössä hyvää. Hyvä niin.
Uskotaan ja toivotaan, että osaston henkilökunta saa sisäisen valvontansa kuntoon.
Marjo Kulmala

Terveyskeskussairaala vastaa:

Kiitos antamastanne palautteesta. Se on meille tärkeää, jotta voimme kehittää toimintaamme. Tulemme käsittelemään palautetta yhdessä henkilökunnan kanssa.
Potilaan hoitoa määrittävät lääke- ja hoitotieteen lisäksi hoitotyön periaatteet, joista yksi on potilaan itsemääräämisoikeus. Sitä pyritään toteuttamaan niin hyvin kuin se potilaan hoidon kannalta on mahdollista toteuttaa.
Terveyskeskussairaalan osasto 3:lla Perniössä on osaava ja potilaslähtöinen henkilökunta, jotka moniammatillisesti hoitavat potilaita kunnioittavasti. Näitä arvoja tukevat osaston hyvät, asianmukaiset ja viihtyisät tilat. Osasto on saanut hyvää palautetta muun muassa potilaiden kuntouttavan hoito-otteen osaamisesta, jonka johdosta moni iäkäskin potilas on voinut jatkaa pitkänkin sairaalajakson jälkeen elämäänsä kotona.
On ikävää, että olette kokeneet hoidon Terveyskeskussairaalan osastolla 3 osittain epäonnistuneeksi. Toivomme, että jatkossa osaamme huomioida potilaan hoitoon liittyviä asioita paremmin.

Hyvää yhteistyötä toivoen,

Pertti Andelmin
ylilääkäri
terveyskeskussairaala

Minna Santikko
hallinnollinen
osastonhoitaja
terveyskeskussairaala

Jaa artikkeli:
ASDF