Skip to main content

Piirinuohoojien yksinoikeus päättyy

Piippuja riittää, mutta riittääkö nuohoojia, pohtii nuohoojamestari Jari Takanen. Vuodenvaihteessa ala vapautui kilpailulle, mutta tekijöitä ei valmistu liian kanssa, Takanen miettii.Kiinteistönomistajalle jää jatkossa aiempaakin isompi vastuu siinä, että talossa tulee nuohottua.
Joulukuussa hyväksytty pelastuslaki muutti nuohouksen kuvioita vuodenvaihteesta lähtien niin, että voimassa ollut piirinuohousjärjestelmä päättyy ja jatkossa voimassa on sopimusperusteinen malli, missä asiakas voi ostaa palvelun haluamaltaan nuohoojalta.

Yli 30 vuotta nuohoojana työskennellyt perniöläinen Risto Gustafsson arvelee, että käytännössä paljoa ei muutu, vaan asiakkaat soittavat jatkossakin tutuksi tulleelle yrittäjälle. Se, mikä muuttuu, on kiinteistönomistajan vastuu. Piirinuohooja on pitänyt omaa kirjanpitoaan ja nuohousajan lähestyessä vienyt asiasta tiedon lapulla postilaatikkoon tai käynyt ovella.
–Jatkossa se pitää asiakkaan itse muistaa. Toisaalta palotarkastuksenkin takia kannattaa pitää tallessa nuohouskuitti, missä on päivämäärä, Gustafsson ohjeistaa.

Jatkossa nuohoojat voivat markkinoida palvelujaan yli entisten rajojen ja myös hinnoittelu vapautuu.  Perniön läntisestä alueesta vastaava Jari Takanen pelkää, että kuvaan mukaan voi tulla paitsi hinntoja polkevia kilpailijoita, myös hintojen nousua. 

Pienemmän tien päässäkin nuohoojan olisi joka tapauksessa jatkossakin käytävä. 
–Joku on pelännyt, että jatkossa syrjäseuduilla jää paikkoja hoitamatta, mutta kyllä laki velvoittaa hoitamaan nuohouksen edelleen, Gustafsson muistuttaa.

Takanen näkee uhkakuvana sen, että myös osaamattomia yrittäjiä ilmestyy oville.
Nuohouspalveluja saa tarjota vain nuohousalan ammattitutkinnon suorittanut henkilö. Pätevyydestä kertoo Nuohousalan keskusliiton Omanuohooja-tunnus, joka on henkilökohtainen.
–Se on oltava alihankintanakin nuohousta tekevällä, ja oppipojan kanssa on oltava mestari töissä, Gustafsson painottaa.
–Tai vaikka viime kädessä esittäisi tutkintotodistuksen, Takanen toteaa.

Eteläisessä Salossa Perniön läntinen eli Takasen alue pysyy piirinuohoojajärjestelmässä vielä kesäkuun loppuun asti.

Jaa artikkeli:
ASDF