Skip to main content

Pitkät päivät Star Trekin tehosteiden kimpussa toivat Suomeen Emmyn

Toni Pykäläniemi asuu ja työskentelee nykyään Vancouverissa.

Videopuheluun vastasi myöhään maanantai-iltana Vancouverissa erittäin onnellinen mies.
–Ihan mahtavaa.  Kun aloittelin 3D-tekemistä joskus 1995, en olisi voinut ajatella että sitä saa tehdä joskus työkseen ja nyt vielä siitä annettiin tällainen palkintokin, myhäilee Toni Pykäläniemi.

Palkinto ei ole enempää eikä vähempää kuin Emmy, televisioalan hohdokkain palkinto.
Primetime Creative Arts -sarjan Emmyt jaettiin viikonloppuna ja Outstanding Special Visual Effects- eli parhaiden visuaalisten erikoistehosteiden palkinto myönnettiin Star Trek: Discovery -sarjan jaksolle Su´Kal.

Pykäläniemi edustaa tekijöiden joukossa brittiläistä DNEG-yhtiötä ja toimi VFX Supervisorina, jota voisi suomeksi kutsua erikoistehosteiden tuotantovastaavaksi.
–Ennen muuta kyse on siitä, että pidän tekijät liikkeessä. Tiedon pitää kulkea. Työt eivät saa seistä siksi, että joku on tehnyt vääränvärisen avaruusaluksen, Pykäläniemi vertaa.

Yhteys eteläiseen Saloon tulee tässä:  Pykäläniemen perhe on viettänyt kesiä Teijolla jo vuosikymmeniä sitten;  mökkeily alkoi nyt 44-vuotiaan Pykäläniemen ollessa teini-iässä.  Hänen vanhempansa asuvat Perniön kirkonkylällä edelleen ja Perniön yhteiskoulu ehti tulla tutuksi sekin.
–Vuosittain käyn Perniössä ja Teijon suunnalta minulla on monta hyvää ystävää edelleen, hän kertoo.

Osa työnäytteistäkin syntyi vuosia sitten Mathildedalissa, missä Pykäläniemi asui äitinsä kanssa. Hän oli tehnyt Tampereen taiteen ja viestinnän oppilaitosta käydessään tehosteita lyhytelokuvaan, ja nämä sattuivat Digital Film Finlandin edustajien silmään.   Seuraavaksi Pykäläniemi saikin kutsun: kiinnostaisiko häntä tulla tekemään tehosteita Yhdeksäs komppania -elokuvaan.

Nuorimies vastasi myöntävästi ja suomalais-venäläis-ukrainalainen elokuva päätyi lopulta jopa Oscar-ehdokkaaksi.
–Asuin siellä Matildassa ja tein tehosteita ja lopulta taksi haki materiaalit kovalevyllä Helsinkiin.

Star Trekin ensimmäinen kausi alkoi jo vuonna 1966 ja animaatio mukaan luettuna sarjaa on tehty kahdeksaan eri otteeseen.  Pykäläniemi on syvällä saagassa ja sanoo, että tämä on välttämätöntä.
–Star Trekin päälle on ymmärrettävä ja kunnioitettava tuttua henkeä. Se on kuitenkin syntynyt monta kertaa uudestaan ja scifissä tehdään tietynlaista ympyrää.

Koko juttu Perkkarin digi-ja painetusta lehdestä!

Jaa artikkeli:
ASDF