Tervepä terve. Toimituksen koillis-Mensan viikkojäsenyydet anotaan tässä seuraavaksi.
***
Algoritmithan ovat sosiaalisen median käyttäjille tuttu juttu. Jos hakee netistä tietoa kattoremonteista, on hetkessa Facebookin reuna täynnä peltisepänliikkeiden mainoksia. Jos hakee tietoa päänsärystä, iskevät raittiusliikkeet. Ja niin edelleen.
Osaavat nuo vakavampaakin. Taannoin Facebook-tilini lähetti viestin, jonka mukaan tilille olisi yritetty kirjautua oudosta paikasta. Käyttäjän toimia ja salasanan vaihtamista vaadittiin.
Kun koilliskulmasta ei ole käyty Tukholmaa kauempana kahdeksaan vuoteen niin hienostipa osasi sivusto päätellä, että se on joku muu joka viestin mukaan Serbiassa yrittää takaoven kautta sisään.
Jossain metsämökeillä on havaittu toimivaksi konstiksi varkaita vastaan se, että ovessa on lappu jossa kerrotaan, että sisällä ei ole anastettavaa. Pitäisiköhän Facebook-tiliin lisätä poliisikielestä tuttu ilmoitus siitä, että täällä ei ole mitään nähtävää.
***
Tekoälyhän on sinänsä kiehtova asia, mutta ei aina hyvästä. Menestyskirjailija Dan Brownin uusimmassa teoksessa, Alku-jännärissä, päähenkilöitä avittaa arvoituksen ratkaisemisessa tekoälyllä varustettu tietokone.
Laiskanpulskeaan kirjaan rikkiviisas aparaatti toi mukaan samaa kuin navigaattorilla suunnistaminen karttaan verraten: tietty oivaltamisen ja löytämisen riemu jää pois. Kirjassa jäi päähenkilöille vähän omaa pähkäiltävää.
Sitä paitsi idea on vanha: jo takavuosien Ritari Ässä-televisiosankari sai taustatukea puhuvalta Kitt-autoltaan, joka tiesi aina paremmin missä mennään.
Ritari Ässä poikkesi uutuuskirjasta edukseen; sarjassa saattoi olla joskus jopa jännitystä ja lopussa kuiva kasku.
***
Fiksuksi tehty tekniikka toki vanhenee nopeasti, joskus ehkä jopa ennen käyttöönottoaan. Tietysti myös nostalgiselle tavaralle on ystävänsä.
Aika näyttää, vihitäänkö Espoossa aikanaan käyttöön Länsiretro.
***
Heip.
aku.poutanen@pernionseudunlehti.fi