Skip to main content

Särkisalossa mielitään järjestöille aivan uutta roolia kunnan apuna

Miltä kuulostaisi tällainen lähitulevaisuuden visio:  Särkisalokoti on kuntalaisten käytössä ja siellä on muun muassa kirjasto.   Iltapäiväkerhoa koululaisille ei kaupungin toimesta ole, mutta koululaiset ovat iltapäivällä tervetulleita Särkisalokodissa kaikenikäisille järjestettävään harrastuskerhoon.  Kerhoa vetää tällä viikolla joku pitäjän yhdistyksistä ja ensi viikolla joku toinen järjestö.  Näin kukaan ei rasitu liikaa, ja kyläläisille on tarjolla ohjelmaa ja virkistystä iltapäivän ajaksi.

Näin asiat voisivat olla, jos kaikki menee kuten kaavaillaan.  Särkisalon vanhustentaloyhdistyksellä on parhaillaan vetämässä hankehakemus, jonka toteutuessa yhdistys palkkaisi työntekijän suunnittelemaan ja koordinoimaan järjestöjen välistä yhteistyötä ja kohentamaan tiedonkulkua.

Työntekijä olisi paikallaan käytännössä esimerkiksi työnjaosta puhuttaessa.
–  Sen on huomannut, että ei tarvitse kuin järjestää talkoot, niin menee kamalasti aikaa. On hoidettava tämä ja tuo ja tuo asia, muistuttaa vanhustentaloyhdistyksen puheenjohtaja Maija Butters.

Iltapäiväkerho vanhuksille ja koululaisille on vain idea, mutta hyvä esimerkki siitä, millainen rooli kolmannella sektorilla voi arkielämässä jatkossa olla.

Kunta ja monet yhdistykset tekevät toki jo nyt yhteistyötä, samoin yhdistykset ja seurakunta.  Jos vireillä oleva ”Yhres etteskesi” –hanke toteutuu, yhteistyö muuttuu vielä nykyistä jäntevämmäksi.
– Tällaista mallia, mitä on hahmoteltu, ei vielä muualla ole,  korostaa Butters.
– Nyt on kyse siitä, että luodaan uusia toimintatapoja. Särkisalosta tulisi vähän kuin koelaboratorio.

Käytännössä yksi tärkeä yhteistyökumppani yhdistykselle olisi Salon seurakunta. Ajatuksena on muun muassa toteuttaa myös Särkisalossa ns. etsivää vanhustyötä.  Käytännössä on kyse siitä, että järjestöt auttavat seurakunnan diakoniatyötä löytämään avun tarvitsijat.  Samoin yhdistykset voivat toimia kunnallisen kotihoidon lisäresurssina; kotihoidon työntekijöillä ei ole liikaa aikaa sosiaaliseen kanssakäymiseen asiakkaidensa kanssa.  

Jaa artikkeli:
ASDF