Skip to main content

Syrener i gummans trädgård

Det finns många, riktigt många syrenarter att välja mellan. Gumman har valt
litet olika arter till sin syrenberså. Hon njuter av sin berså både genom att sitta där och att plocka in blommor därifrån.
Förvildade syrenbuskage kan man finna längs landsvägar, där det någon gång har stått ett hus. Syrenen sprider sig via rotskott och den är inte så krävande vad gäller jordmånen. Bäst trivs den i närings- och humusrik jord som gärna får vara lerhaltig. Ett soligt läge ger oftast bättre blomning.
Gummans knep för att lyckas med syrenbuketter: det är trevligt att kunna ta in några kvistar av syren i stugan. Här delar gumman med sig av goda råd som hon läst i ”Lilla Trädgårdsboken”. Lägg åt sidan alla icke-vedartade skott som bara har blad och inte blommor, men ställ dem i vatten. Skär ett snett snitt i de vedartade blomsterstjälkarna på minst 5 cm. Ställ sedan blomsterstjälkarna i varmt vatten och låt stå tills vattnet har kallnat. Byt vatten och arrangera blomsterstjälkarna ihop med bladstjälkarna.
I gubbens och gummans trädgård finns flera syrenarter. Här finns bondsyren som blommar rikligt på försommaren. Den kan blir upp till tre meter hög.
Blommorna är purpurlila, rosa eller blålila. De har också hängsyren som känns igen på de hängande blomklasarna i rosa och vitt. Den småbladiga syrenen är den tredje arten som finns i bersån. Den har ljust lila blommor och kan milda
höstar ännu ge en andra blomning.
Efter blomningen skär gumman bort alla vissnade blomklasar, som hon kan nå, då de stjäl kraft från nästa års blomning. Men i juni är tiden inne att njuta av årets blomning. Det gör gubben och gumman när de dricker sitt eftermiddagskaffet i den doftande syrenbersån.

Kristina

Jaa artikkeli:
ASDF