Salossa on kerätty alkuvuoden aikana kaupunkilaisten liikuntaunelmia. Liikuntatoimi sai vastauksia yli 700 ja eniten, 60 kertaa, esiintyi unelman kohteena jalkapallo. Palloilulajit ovat muutenkin vahvoilla; salibandy mainittiin yli 30 kertaa.
Yhteen toiveeseen vastataan jo: eräs suosittu unelma oli kiipeilyseinä, ja sellainen otetaankin käyttöön nuorten keskus Steissillä huomenna. Monta mainintaa saivat myös uinti ja ratsastus.
Yhtä lailla tärkeitä ovat ne arkikuntoilutoiveet, jotka myös kirjattiin kyselyn kautta muistiin. Toiveena on esimerkiksi kuntoiluvälineitä ulkoilureittien varsille, höntsäliikuntaa Perniöön ja naisille harrasteryhmiä muihinkin lajeihin kuin jumppiin ja tansseihin. Monessa vastauksessa toistuu se, että liikuntaa pitää olla tarjolla myös muualla kuin keskustassa.
Erityisen arvokkaalta tuntuu se, että päiväkotilaisilta tuli pitkä lista unelmia ja kannatusta saivat hyvinkin perinteiset lajit – juoksukisat, hippaleikit ja pelkkä ulkoilu.
Kysely osoittaa, että unelmissa ei ole kalliita investointeja eikä kuuta taivaalta; toiveissa on mahdollisuuksia liikkua omalla kotikylällä muuten kuin kilpailumielessä. Hyvä niin, kun muistetaan, että liikunnan vaikutukset ovat oikeastaan sataprosenttisen positiivisia.
Sattumalta asiaan puuttuu myös maakuntavaltuuston puheenjohtaja Pekka Myllymäki eilen lähettämässään mielipidekirjoituksessa. Kysymys liikunnasta tai sen harrastamattomuudesta on osin taloudellinenkin: liikkumattomuuden aiheuttamat kulut ovat Myllymäen mukaan Varsinais-Suomessa 170 miljoonaa euroa vuodessa.
Salon kysely osuu oikeaan saumaan: Myllymäki tähdentää, että sote–uudistuksen jälkeen kuntien tehtävät ovat ennen muuta koulutus, kaavoitus ja kehittäminen. Kunnan tehtäviin kuuluu myös kuntalaisten hyvinvointi ja osana hyvää arkea aktiivisuus, jossa liikunnalla on iso osa terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä.
Kysely voi olla hyvä työkalu, kun tätä mietitään. Toiveet näyttäisivät olevan hyvällä tavalla arkisia.