Skip to main content

Eivät vain synnytykset

Salon synnytysosaston kohtalo on katkolla näinä päivinä.  Sairaanhoitopiirin alueellisen erikoissairaanhoidon johtokunta ottaa asiaan kantaa huomenna, ja ensi viikolla sitä käsittelee hallitus.  Toimialuejohtajan esitys on, että johtokunta kannattaisi synnytysten ja lastenosaston siirtämistä Tyksiin.

Salossa asia on herättänyt vilkkaan keskustelun esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.  Vastakkain ovat painavat argumentit;  sairaanhoitopiirin teettämässä selvityksessä synnytysten keskittämistä puoltavat arvioidut noin 500 000 euron säästöt palkkakuluista, samoin potilasturvallisuuden paraneminen tehohoitoa tarvitsevien vastasyntyneiden osalta.   Vastapuolella kannetaan huolta pitenevistä synnytysmatkoista ja muistutetaan, että jo nyt Turkuun ohjataan ne synnytykset, joihin päätellään liittyvän riskitekijöitä.  Ennakkoarviointi vaikuttaa toimineen; kiireisiä siirtoja Salosta Turkuun ei vuositasolla tiettävästi ole monia.

Välimatkoista huolestuminen on perustelua. Salon keskustasta Tyksiin on noin puolen tunnin matka, mutta reuna-alueilta kuten Särkisalon periltä matka-aikaa tulee puolitoista tuntia.  Jos katsotaan Salon ulkopuolelle, kuva muuttuu vielä lisää.  Esimerkiksi voidaan ottaa somerolaiset, jotka nyt synnyttävät Salossa ja Turussa.  Jos Salo tippuu pois vaihtoehtojen joukosta, on somerolaisilla joka tapauksessa yli tunnin matka synnytysosastolle; tällöin osastot löytyvät Turusta ja Hämeenlinnasta.   

Herkästi tulee esiin kysymys siitä, onko yksi iso synnytyssairaala Varsinais-Suomen väestöpohjaan riittävä ratkaisu.   Keskittämisen ja suuruuden ekonomiasta ollaan montaa mieltä. Iso yksikkö voi olla myös haavoittuva; vararatkaisu esimerkiksi infektion, tulipalon tai vastaavan  varalle olisi myös oltava.   Ennen keskittämistä olisi hyvä olla tieto siitä, millä aikataululla ja miten iso seuraaja loppusuoralla olevalle U-sairaalalle on tulossa.

Synnytysten keskittäjät ovat siinä mielessä oikeassa, että synnytykset eivät ole se arkipäiväisin kosketus sairaalaan; keskimäärin suomalainen nainen  synnyttää noin kaksi kertaa elämänsä aikana.  Isompi kysymys on se, mitä muuta on vaarassa lipsahtaa Turkuun, jos synnytyksistä Salossa luovutaan. Lastenosaston lopusta puhutaan jo varmana tietona, samoin huolestuttaa esimerkiksi muun naistentautien osaamisen väheneminen.   Aiemmin mainituille  somerolaisille ja särkisalolaisille nämä, ehkä  pidempiaikaista sairaala-asiointia vaativat kysymykset ovat synnytysosastoa isompi asia.

Taustalla on myös vuonna 2017 voimaan astuva päivystysasetus, joka synnytyksiä hoitavissa sairaaloissa edellyttää välitöntä valmiutta hätäkeisarinleikkaukseen. Tähän asti on riittänyt, että ryhmä on valmiudessa esimerkiski kotonaan kymmenen minuutin matkan päässä.

Vaatimus on hintava, mutta onko se niin hintava että synnytystoimintaa kannattaa miettiä keskitettäväksi.  Samansuuntaista on pohdittu muuallakin kuin Varsinais-Suomessa.

Jaa artikkeli:
ASDF