Skip to main content

Salon valtuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvion maanantaina. Aiemmilta vuosilta tuttua oli se, että kokous venyy pitkäksi, vähemmän tuttua se, että muutoksia ei lopulta juuri tehty. 

Ehkä lähestyvät kunnallisvaalit osaltaan saavat valtuutetut varovaisiksi tekemään muutosesityksiä. Toisaalta pohjaesityskin oli varsin maltillinen; isoja leikkausesityksiä ei ollut, ennemminkin talousarvio on nykyiset palvelut säilyttävä ja varovaisesti kehittämiseen päin kallellaan.
Tiettyä odotuksen makua on ilmassa myös tuloillaan olevan sote-uudistuksen takia. Selvää on, että kokous olisi ollut paljon nyt nähtyä tulisempi, jos käsittelyssä olisivat olleet sekä listalta vielä pois jätetyt osaamiskeskusasia että ravitsemus- ja puhtanapitopalvelujen ulkoistamishanke.

Muutamia moitteita valtuuston toiminnalle kuultiin, esimerkiksi keskustan Timo Lehti totesi, että valtuusto ei ole onnistunut talouden tasapainottamisessa. Toisaalta kuultiin myös lohduttava kommentti siitä, että kauden alussa riippana ollut 40 miljoonan alijäämä on saatu nipistettyä seitsemäksi miljoonaksi.
Aina löytyy parannettavaa, mutta kaikkiaan kehityksen voidaan katsoa olleen lukujen valossa oikeansuuntaista. Toisaalta hyvä ei ole se, että säännönmukaisesti valtuusto joutuu tekemään lisätalousarvioita.

Helppo kaupungin taloustilanne ei ole vieläkään, mutta sen korjaaminen vaatii myös satsauksia. Talouden tasapainon saavuttaminen on vaikeaa niin kauan, kun työttömien määrä on nykytasollaan. Panostus osaamiskeskukseen voisi olla perusteltu ratkaisu. Valtuutetuilla on nyt iso vastuu riskien ja hyötyjen arvioimisessa.
Turun nukkumalähiöksi kaupungin tuskin halutaan jäävän, Helsingin nukkumalähiötä siitä ei välimatkan takia tule – vaikka pendelöintimahdollisuuksien puolesta maanantainakin puhuttiin. Tältä pohjalta katsoen osaamiskeskuksen tavoite on kunniallinen; lisätä työn ja toimeliaisuuden määrää Salossa.

Jaa artikkeli:
ASDF