Skip to main content

Lounais-Suomen poliisi tutkii omintakeista rikosvyyhtiä. Poliisi tiedotti alkuviikosta tutkivansa tapausta, jossa epäillään laskuja anastetun postin kirjelaatikoista. Varastettuihin kuoriin on vaihdettu väärennetty laskulomake, jolla olevilla tiedoilla epäillyt ovat saaneet laskun summan omalle tililleen. Tapauksen johdosta on ollut vangittuna useita henkilöitä. 

Huijausyritykseen käytetyn ideoinnin ja toteutuksen vaivan soisi näkevänsä jossain hyödyllisemmässä käytössä.  Uutta asiassa ei ole sikäli, että  huijausyrityksiä on ollut aina, tunnetuimpana ns. nigerialaiskirjeet. Laskuväärennöksillä huijarit iskevät niin arkiseen tilanteeseen, että ei ole ihme, että laskuja väärällä tilinumerolla on myös maksettu.

Hysteriaan tuskin lienee syytä, vaikka poliisi tähdentääkin, että laskuttajaan on syytä olla yhteydessä. jos laskun aitoudesta on epäilyä.

Rahojensa kanssa voi joutua pulaan, vaikka vastapuoli olisi pohjimmiltaan asiallisellakin asialla. Helsingin Sanomien uutisen mukaan teleoperaattorit myyvät jopa tuhannen euron arvoisia laitteita osamaksulla nuorille. Samaan aikaan tiedetään myös, että moni on pikavippikierteessä. Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin katsauksen mukaan pikaluottojen määrä on vähentynyt, mutta summat kasvaneet. Pahimmillaan puhutaan kymmenientuhansien eurojen veloista.

Järjestelmää sinällään ei sovi moittia: suinkaan kaikki eivät joudu vippien kanssa pulaan. Asiallisesti maksunsa hoitaville kyseessä voi olla toimiva keino saada rahaa välttämättömään äkkitarpeeseen. Silkasta ostamisen halusta hankittu uusi puhelin ei kuulu tähän sarjaan.

Osamaksukauppiaat ja vippifirmat osaavat asiansa: tarjoukset kuulostavat varmasti monen korvaan houkuttelevilta. Pidemmän päälle voi olla parempi elää perinteisen, ehkä jonkun mielestä vanhanaikaisen periaatteen mukaisesti: varojensa mukaan. Jos tarjous kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se ei sitä välttämättä ole.

Jaa artikkeli:
ASDF