Skip to main content

Kyse ei ole vain perinteestä

Maanteillä näkyy parhaillaan se, mistä Perniön alue vanhastaan tunnetaan.  Seudulla on Suomessa ensiarvoisen tärkeä asema sokerijuurikkaan tuottajana, ja rekkaliikenne Säkylän tehtaalle ja takaisin käy kiivaana.

Satotasoa ei ole kyseenalaistaminen,  se on hyvä.  Syksyn kysymys kuuluu montako kertaa nostokoneet vielä saadaan käynnistää.   EU-komissio on esittänyt, että Suomelle välttämättömästä juurikaskiintiöstä voitaisiin luopua.  Alalla tämän pelätään olevan viimeinen isku koko tuotantoalalle; Suomessa tarvitaan kiintiöt sekä kansallinen tuki, jonka EU tosin sallisi jatkua maatalouspolitiikan muutosten jälkeenkin.

Suomalaiset EU-parlamentaarikot ovat asiassa nyt paljon vartijoina, pontevaa ja perusteltua kiintiöiden puolustamista tarvitaan.   
Perusteluista yksi on Suomen sijainti, satotaso jää eteläistä Eurooppaa alhaisemmaksi eikä hinnalla voida kilpailla.  Pohjoisen viljelyn niksit ovat hallussa kuitenkin sikäli hyvin, että saanto on varmasti niin hyvä kuin se voi näillä leveysasteilla olla.  Tilatasolla on myös investoitu vahvasti esimerkiksi kalustoon edelleen viime vuosina.

Perusteluista toinen liittyy siihen, että peruselintarvikkeiden tuotantoa tarvitaan  myös Suomessa.  Kasvinviljelypuolelta voi olla vaikea löytää juurikasta korvaavaa tuotetta.

Perusteluista kolmas liittyy alueelliseen hyvinvointiin. Juurikkaassa on kyse myös perinteistä, mutta perinne sinällään ei elätä.  Syksyinen nostorumba kuitenkin tietää lisätöitä isolle joukolle muitakin ammattilaisia kuin vain viljelijät, muuallakin kuin vain Perniön alueella.  Viljelyn loppu jättäisi vuoteen ison loven.

Nuoria tositoimiin

Salon valtuustossa nimettiin maanantaina uusi jäsen opetuslautakuntaan.  Valinta oli mielenkiintoinen, lautakuntaan nimettiin nuorisovaltuustosta tuttu Anna Tabell.

Parikymppinen Tabell sai tuoreeltaan valtuustosalissa onnitteluja, ja onnitella voi esityksen tekijöitäkin. Nuoria mukaan valitsemalla voidaan edes hiukan muuttaa sitä kuvaa, että kunnallispolitiikka olisi iät ja ajat samoissa ja joka vuosi vuoden vanhemmissa käsissä pysyvää toimintaa.  Näin ei tarvitse olla, ja erityisen osuvaa on että vasta opiskeluiässä oleva poliitikonalku  nimetään opetuslautakuntaan – lähellä  itseään olevista asioista päättämään.

Valinnan luulisi myös rohkaisevan nuoria asettumaan ehdolle esimerkiksi juuri nuorisovaltuustoon. Sitä kautta voi avautua paikka kaupungin päätöksenteossa laajemmaltikin, vaikka ei se ihan yhdessä yössä tapahtuisikaan.

Jaa artikkeli:
ASDF