Skip to main content

Pitäisi ymmärtää itse

Elokuun ensimmäinen kolmannes on se kohta vuodesta, jolloin koululaiset ja muutkin lapset ovat otsikoissa. 

Tänä vuonna perinteisten koulunaloitusjuttujen lisäksi asiaa on tullut muutenkin: Yle julkisti maanantaina kyselyn tulokset, joiden mukaan yli 70 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että lapsen tukistamista tai lyömistä ei missään tilanteessa voi hyväksyä. 

Kun sataan prosenttiin on matkaa, voidaan päätellä, että Koivuniemen herran perintö elää vielä jossain määrin – vaikka ei pitäisi. Lailla ruumiillinen kurittaminen kiellettiin vuonna 1984. Olettaa voi, että tukkapöllyt ja luunapit olisivat olleet katoavaa kansanperinnettä ilmankin. Perusteita näiden keinojen käytölle nykyään ei ole, jos on koskaan ollutkaan.

Lapsiin liittyy myös lakiuutinen alkavalta viikolta. Tupakkalain kiristyminen tuo mukanaan muutoksia jatkossa autossa tupakointiin; sauhuttelu autossa kielletään, jos kyydissä on alle 15-vuotias lapsi. Alustavasti on tosin ennakoitu, että tämän lain noudattamista poliisi ei kovin aktiivisesti valvo.

Tilanne on ristiriitaisuudessaan mielenkiintoinen; muun lapsiin kohdistuvan julmuuden kansa aika lailla yhdestä suusta tuomitsee, mutta passiiviselle tupakoinnille altistamisen estämiseksi tarvitaan laki.

Ruokakulttuuria

Syksyn lähestymisen näkee siitä, että hirvet nousevat puheeksi. Lounais-Suomessa hirvieläinkannat ovat vahvat ja tätä myöten myös hirvenkaatolupien määrä nousussa – samoin saalistavoitteet.
Jahti sävyttää syksyä monessa talossa ja koko maassa mukana on jopa satatuhatta metsämiestä ja –naista.
Kaikesta huolimatta joukon ikääntyminen huolettaa; nuoria ei tule mukaan kovinkaan viljalti.
Auttaisikohan, jos harrastusta perusteltaisiin jotenkin toisin; kiinnostaisiko aihe enemmän, jos taimi- ja peltovahinkojen torjumisen ja liikenneturvallisuuden parantamisen sijaan asiaa ajateltaisiin lähiruoan hankkimisena.

 

Jaa artikkeli:
ASDF