Skip to main content

Tilastot ja niiden tulkinta

Lounais-Suomen ja muun Suomen rikostilastot kulkevat samanmoisia latuja: Salossa poliisille ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä on tänä vuonna ollut viime vuotta isompi, ja samansuuntaista on kehitys muuallakin Suomessa. Koko maassa näitä rikoksia ilmoitettiin noin viidennes enemmän kuin viime vuonna.

Pitkään kuumana käyneeseen maahanmuuttokeskusteluun asia niveltyy sikäli, että ulkomaalaisia on koko maassa epäiltyinä yli 500, pyöreästi kaksi kertaa sen verran kuin viime vuonna. Ylen haastattelema rikosylitarkastaja Juha Laaksonen pitää tutkimisen arvoisena asiana sitä, onko rikosten määrä todella kasvanut, vai tekeekö osan luvuista se, että tapauksista ilmoitetaan poliisille entistä herkemmin.
On tai ei, poliisitutkinnalta kasvanut määrä vaatii kunnon resursseja – kehityksen olisi siis oltava juuri toisensuuntaista kuin esimerkiksi Lounais-Suomessa, missä poliisien määrä vähenee edelleen.

Rikoksia ei saisi arvottaa keskenään, mutta kehitys kulkee siihen suuntaan, että priorisointia on tehtävä entistä enemmän. Seksuaalirikoksissa tai edes niiden yrityksissä on kyseessä niin syvät jäljet jättävästä rikoksen lajista, että ne on voitava tutkia kunnolla. Vaikka tekijä saataisiin tutkinnan ansiosta kiinni ja rangaistavaksi, uhri kantaa tekoa mukanaan loppuelämänsä.

Onni onnettomuudessa on se, että paikallisesti, Salossa ja Kemiönsaaressa, rikosten kokonaismäärä on viime vuodesta laskenut – jos ei kyse sitten ole siitä, että kynnys ilmoittaa muista rikoksista on noussut.

Jaa artikkeli:
ASDF